Bovendien klonken ook de prognoses allesbehalve veelbelovend, wat niet veel goeds belooft voor het derde en vierde kwartaal.

Volgens Michael Browne, fondsbeheerder bij Michael Currie, verplaatst de aandacht van de beleggers zich van de macro- naar de micro-cijfers.

De beleggers zijn op zoek naar opportuniteiten, maar vinden die eigenlijk niet. Sinds Kerstmis is er eigenlijk niet veel veranderd, van een evolutie in goede zin is absoluut geen sprake.

Bijstellingen voor sojaproductie in VS veel minder groot

De bijstellingen voor de sojaproductie in de VS waren veel minder groot dan die van tarwe en maïs. Dit komt volgens Royal Bank of Scotland omdat het droge weer tot nog toe weinig schade heeft aangericht.

Soja wordt veel later geplant dan maïs en bevindt zich nog niet in de cruciale bloeifase, wat bij maïs wel het geval is.

Toch verlaagde het USDA de verwachting van 43,9 bushels/acre naar 40,5 bushels/acre. De productieprognose werd met 4,2 miljoen ton verlaagd, wat ook de verwachte exporthoeveelheid met 3,1 miljoen ton naar beneden haalde. De voorraadbijstellingen waren eerder klein.

Voor de Verenigde Staten ging het om 0,3 miljoen ton en voor Brazilië en Argentinië om respectievelijk 1 en 1,5 miljoen ton.

Wat tarwe betreft, werd de productieprognose voor de landen rond de Zwarte Zee herzien. Ook deze regio heeft de voorbije maanden met een tekort aan neerslag te kampen.

De Russische productie werd met 4 miljoen ton verlaagd en die van Kazachstan met 2 miljoen ton. Ook China, waar het noorden eveneens met droogte heeft af te rekenen, kreeg van het USDA een geschatte productieverlaging met 2 miljoen ton

toebedeeld.

De verslechtering van de kwaliteit van de granen bleek opnieuw uit het wekelijkse Crop Ratings Report van het USDA. Slechts 40 procent van de maïsplanten is nog van goede tot uitstekende kwaliteit was tegenover 48 procent een week eerder en 69 procent een jaar eerder.

Ook bij soja was er een achteruitgang met 5 procent naar 40 procent tegenover nog 66 procent in 2011.

Bovendien klonken ook de prognoses allesbehalve veelbelovend, wat niet veel goeds belooft voor het derde en vierde kwartaal. Volgens Michael Browne, fondsbeheerder bij Michael Currie, verplaatst de aandacht van de beleggers zich van de macro- naar de micro-cijfers. De beleggers zijn op zoek naar opportuniteiten, maar vinden die eigenlijk niet. Sinds Kerstmis is er eigenlijk niet veel veranderd, van een evolutie in goede zin is absoluut geen sprake. Bijstellingen voor sojaproductie in VS veel minder groot De bijstellingen voor de sojaproductie in de VS waren veel minder groot dan die van tarwe en maïs. Dit komt volgens Royal Bank of Scotland omdat het droge weer tot nog toe weinig schade heeft aangericht. Soja wordt veel later geplant dan maïs en bevindt zich nog niet in de cruciale bloeifase, wat bij maïs wel het geval is. Toch verlaagde het USDA de verwachting van 43,9 bushels/acre naar 40,5 bushels/acre. De productieprognose werd met 4,2 miljoen ton verlaagd, wat ook de verwachte exporthoeveelheid met 3,1 miljoen ton naar beneden haalde. De voorraadbijstellingen waren eerder klein. Voor de Verenigde Staten ging het om 0,3 miljoen ton en voor Brazilië en Argentinië om respectievelijk 1 en 1,5 miljoen ton. Wat tarwe betreft, werd de productieprognose voor de landen rond de Zwarte Zee herzien. Ook deze regio heeft de voorbije maanden met een tekort aan neerslag te kampen. De Russische productie werd met 4 miljoen ton verlaagd en die van Kazachstan met 2 miljoen ton. Ook China, waar het noorden eveneens met droogte heeft af te rekenen, kreeg van het USDA een geschatte productieverlaging met 2 miljoen ton toebedeeld. De verslechtering van de kwaliteit van de granen bleek opnieuw uit het wekelijkse Crop Ratings Report van het USDA. Slechts 40 procent van de maïsplanten is nog van goede tot uitstekende kwaliteit was tegenover 48 procent een week eerder en 69 procent een jaar eerder. Ook bij soja was er een achteruitgang met 5 procent naar 40 procent tegenover nog 66 procent in 2011.