De tweespalt tussen de financiële markten en de internationale economie blijft verder gaan. Deze week nog verlaagde het IMF zijn groeivooruitzichten voor de wereldeconomie.

Maar de beurzen legden dit nieuwsfeit gewoon naast zich neer en gingen verder met hun klim. Het is juist dat het resultatenseizoen tot hiertoe meevalt maar het aantal CEO's die voorzichtigheid prediken voor de komende kwartalen is niettemin toegenomen.

Vanuit contrair standpunt zou men volgens Geert Van Herck natuurlijk kunnen stellen dat het sombere macro-economische plaatje achterloopt want de gepubliceerde indicatoren hebben betrekking op een periode die al achter ons ligt. En de beurzen hebben immers de neiging om vooruit te kijken.

Aldus is de conclusie snel gemaakt dat de stijging van de beurzen zich de komende maanden zal vertalen in betere (of minder

sombere) economische indicatoren.

Een plausibele uitleg, volgens Geert Van Herck. Maar als men het sentiment in beschouwing neemt, wordt beter een blik geworpen op de volatiliteitsindicator VSTOXX.

Spaans probleem nog niet opgelost

Ondertussen is het Spaanse probleem nog steeds niet van de baan. Geert Van Herck blijft een voorzichtige houding aannemen.

De beursstijging van de afgelopen weken heeft de index teruggebracht tot het niveau van midden maart 2012 (niveaus van 20 en lager wijzen op topvorming.

Niveaus van 60 en hoger op bodemvorming). Dat leidde toen tot een beurscorrectie van 15% - 20% voor de Europese beurzen.

De conclusie is éénduidig: de beurzen lijken eerder een top te vormen dan dat ze aan de vooravond van een nieuwe

structureel stijgende trend staan.

Op de daggrafiek ziet men hoe de STOXX Europe 600 de belangrijke weerstand van 260 aanvalt.

Geert Van Herck van Leleux is van oordeel dat de beursstijging op zijn laatste benen loopt. Hij blijft zich richten op de belangrijke steun op 250,39 - 251,95 punten.

Als de index hierdoor zakt, begint een nieuwe neerwaartse beweging. Wie in de markt zit, houdt deze niveaus best nauwlettend in de gaten.

De tweespalt tussen de financiële markten en de internationale economie blijft verder gaan. Deze week nog verlaagde het IMF zijn groeivooruitzichten voor de wereldeconomie. Maar de beurzen legden dit nieuwsfeit gewoon naast zich neer en gingen verder met hun klim. Het is juist dat het resultatenseizoen tot hiertoe meevalt maar het aantal CEO's die voorzichtigheid prediken voor de komende kwartalen is niettemin toegenomen. Vanuit contrair standpunt zou men volgens Geert Van Herck natuurlijk kunnen stellen dat het sombere macro-economische plaatje achterloopt want de gepubliceerde indicatoren hebben betrekking op een periode die al achter ons ligt. En de beurzen hebben immers de neiging om vooruit te kijken. Aldus is de conclusie snel gemaakt dat de stijging van de beurzen zich de komende maanden zal vertalen in betere (of minder sombere) economische indicatoren. Een plausibele uitleg, volgens Geert Van Herck. Maar als men het sentiment in beschouwing neemt, wordt beter een blik geworpen op de volatiliteitsindicator VSTOXX.Spaans probleem nog niet opgelost Ondertussen is het Spaanse probleem nog steeds niet van de baan. Geert Van Herck blijft een voorzichtige houding aannemen. De beursstijging van de afgelopen weken heeft de index teruggebracht tot het niveau van midden maart 2012 (niveaus van 20 en lager wijzen op topvorming. Niveaus van 60 en hoger op bodemvorming). Dat leidde toen tot een beurscorrectie van 15% - 20% voor de Europese beurzen. De conclusie is éénduidig: de beurzen lijken eerder een top te vormen dan dat ze aan de vooravond van een nieuwe structureel stijgende trend staan. Op de daggrafiek ziet men hoe de STOXX Europe 600 de belangrijke weerstand van 260 aanvalt. Geert Van Herck van Leleux is van oordeel dat de beursstijging op zijn laatste benen loopt. Hij blijft zich richten op de belangrijke steun op 250,39 - 251,95 punten. Als de index hierdoor zakt, begint een nieuwe neerwaartse beweging. Wie in de markt zit, houdt deze niveaus best nauwlettend in de gaten.