Het korte termijn aangehouden negatieve scenario van een daling richting 220 is daarmee op losse schroeven gezet. Koersgrafieken tonen filmfragmenten van de vraag- en aanbodkrachten in slow motion.

De grafiek van de AEX wijst gaandeweg op een verbetering. De ingetekende trendlijnen en technische indicatoren zijn hierbij hulpmiddelen om trends in vraag of aanbod tijdig te signaleren.

Maar dat geeft volgens Theodoor Gilissen Bankiershelaas nog geen garantie op succes. Zo publiceerde persbureau Bloomberg gisteren de uitkomsten van een onderzoek van acht populaire technische indicatoren sinds de top in oktober 2007.

De conclusie luidde: "Stock Charts Fail Forecast Test". M.a.w. technische analyse voorspelt niets. Technische analyse is 'an art, not science'.

Voorbeeld: de RSI noteert boven 68, hetgeen sinds de top in 2007 op een correctie duidt, maar de Directional Movement
Indicator nadert het kritieke punt om de vraag voldoende
'momentum' te geven.

Dat is volgens Theodoor Gilissen Bankierspositief, want laatstgenoemde indicator bleek uit het onderzoek een goed hulpmiddel.

Het korte termijn aangehouden negatieve scenario van een daling richting 220 is daarmee op losse schroeven gezet. Koersgrafieken tonen filmfragmenten van de vraag- en aanbodkrachten in slow motion. De grafiek van de AEX wijst gaandeweg op een verbetering. De ingetekende trendlijnen en technische indicatoren zijn hierbij hulpmiddelen om trends in vraag of aanbod tijdig te signaleren. Maar dat geeft volgens Theodoor Gilissen Bankiershelaas nog geen garantie op succes. Zo publiceerde persbureau Bloomberg gisteren de uitkomsten van een onderzoek van acht populaire technische indicatoren sinds de top in oktober 2007. De conclusie luidde: "Stock Charts Fail Forecast Test". M.a.w. technische analyse voorspelt niets. Technische analyse is 'an art, not science'. Voorbeeld: de RSI noteert boven 68, hetgeen sinds de top in 2007 op een correctie duidt, maar de Directional Movement Indicator nadert het kritieke punt om de vraag voldoende 'momentum' te geven. Dat is volgens Theodoor Gilissen Bankierspositief, want laatstgenoemde indicator bleek uit het onderzoek een goed hulpmiddel.