In de pers wordt gespeculeerd dat Obama niet toe zal geven en daarmee de Republikeinen de schuld kan geven en zijn positie voor de verkiezingen over twee jaar verbetert.

Daarbij wordt verwezen naar een vergelijkbare situatie als in 1995 toen de republikein Gingrich verhoging van het plafond weigerde. De kosten van deze weigering waren hoog, zo'n $ 800 miljoen, en de onrust op de obligatiemarkten groot.

De Amerikaanse regering kan door oneigenlijk gebruik te maken van een paar fondsen, zoals voor pensioenen of het wisselkoersregime, nog een paar extra weken voor bestedingen 'kopen', maar dan zijn er harde bezuinigingen nodig.

Daarom is de toenadering van Obama en zijn uitspraak "we will move forward together or not at all" treffend, aldus Theodoor Gilissen Bankiers.

In de pers wordt gespeculeerd dat Obama niet toe zal geven en daarmee de Republikeinen de schuld kan geven en zijn positie voor de verkiezingen over twee jaar verbetert. Daarbij wordt verwezen naar een vergelijkbare situatie als in 1995 toen de republikein Gingrich verhoging van het plafond weigerde. De kosten van deze weigering waren hoog, zo'n $ 800 miljoen, en de onrust op de obligatiemarkten groot. De Amerikaanse regering kan door oneigenlijk gebruik te maken van een paar fondsen, zoals voor pensioenen of het wisselkoersregime, nog een paar extra weken voor bestedingen 'kopen', maar dan zijn er harde bezuinigingen nodig. Daarom is de toenadering van Obama en zijn uitspraak "we will move forward together or not at all" treffend, aldus Theodoor Gilissen Bankiers.