Pas indien de werkgelegenheidscijfers dermate zouden toenemen dat er loonspanningen dreigen te ontstaan op de arbeidsmarkt, zal de nieuwe Fed voorzitter volgens professor Stefan Duchateau de beruchte fase van versnelde "tapering" inzetten.

De financiële markten gaan er blijkbaar vanuit dat dit laatste nog een flink eind in de toekomst ligt, al blijft het telkens bang afwachten op de specifieke commentaren na iedere vergadering van de Centrale Bank.

De eerste toets gebeurt op 17 december en dat lijkt nog te vroeg om een fundamentele wijziging aan te kondigen, maar de vergadering van 18 januari lijkt meer de vrees aan te wakkeren op een versnelde afbouw van het huidige stimuleringspakket. Men gaat ervan uit dat op dat moment het economische momentum zodanig zal zijn toegenomen dat het raadzaam is om het beleid bij te sturen.

Geleidelijk weliswaar, zodat de financiële markten dit gemakkelijk zouden moeten kunnen verteren en de aandelenbeurzen en obligatiemarkten schokvrij zouden moeten blijven om een herhaling van het Bernanke- debacle van mei te voorkomen. Meer van Stefan Duchateau op http://blog.argenta.be/author/duste/.

Pas indien de werkgelegenheidscijfers dermate zouden toenemen dat er loonspanningen dreigen te ontstaan op de arbeidsmarkt, zal de nieuwe Fed voorzitter volgens professor Stefan Duchateau de beruchte fase van versnelde "tapering" inzetten. De financiële markten gaan er blijkbaar vanuit dat dit laatste nog een flink eind in de toekomst ligt, al blijft het telkens bang afwachten op de specifieke commentaren na iedere vergadering van de Centrale Bank. De eerste toets gebeurt op 17 december en dat lijkt nog te vroeg om een fundamentele wijziging aan te kondigen, maar de vergadering van 18 januari lijkt meer de vrees aan te wakkeren op een versnelde afbouw van het huidige stimuleringspakket. Men gaat ervan uit dat op dat moment het economische momentum zodanig zal zijn toegenomen dat het raadzaam is om het beleid bij te sturen. Geleidelijk weliswaar, zodat de financiële markten dit gemakkelijk zouden moeten kunnen verteren en de aandelenbeurzen en obligatiemarkten schokvrij zouden moeten blijven om een herhaling van het Bernanke- debacle van mei te voorkomen. Meer van Stefan Duchateau op http://blog.argenta.be/author/duste/.