De reden is niet ver te zoeken : de slechte gang van zaken bij het Finse mijnbedrijf Talvivaara heeft een zeer zware impact op de koers van Nyrstar.

Het Finse mijnbedrijf delft in de eerste plaats nikkel, maar de prijs van nikkel is dit jaar helemaal ingestort. Sinds het eerste kwartaal is de nikkelprijs meer dan 20% gedaald. Daardoor kwam Talvivaara in acute geldnood.

Ondertussen heeft Talvivaara een aanvraag tot herstructurering ingediend in een poging het faillissement te voorkomen. Talvivaara is ook van belang voor Nyrstar.

De zinkgroep krijgt al het zinkerts dat Talvivaara uit zijn mijnen haalt: Nyrstar betaalde 335 miljoen dollar om 1,25 miljoen ton zinkconcentraat af te nemen.

Verwacht wordt dat die leveringen zullen doorgaan tijdens het herstructureringsproces van Talvivaara.

Het is volgens Van Herck dan ook duidelijk dat positief nieuws uit Finland (overname ? instap hedge fund ?) snel voor een spectaculaire stijging van het Nyrstaraandeel kan zorgen.

Daarnaast is op technisch vlak de koers zwaar oververkocht (zowel op weekals dagbasis) en is het sentiment zeer negatief.

Een cocktail voor een mogelijke trendommekeer. Nu verkopen is te laat: er wordt beter op een technisch herstel gewacht. Van Herck heeft een advies houden. Dynamische beleggers kunnen vanuit een "contrarian"-visie kopen op koerszwakte.

De reden is niet ver te zoeken : de slechte gang van zaken bij het Finse mijnbedrijf Talvivaara heeft een zeer zware impact op de koers van Nyrstar. Het Finse mijnbedrijf delft in de eerste plaats nikkel, maar de prijs van nikkel is dit jaar helemaal ingestort. Sinds het eerste kwartaal is de nikkelprijs meer dan 20% gedaald. Daardoor kwam Talvivaara in acute geldnood. Ondertussen heeft Talvivaara een aanvraag tot herstructurering ingediend in een poging het faillissement te voorkomen. Talvivaara is ook van belang voor Nyrstar. De zinkgroep krijgt al het zinkerts dat Talvivaara uit zijn mijnen haalt: Nyrstar betaalde 335 miljoen dollar om 1,25 miljoen ton zinkconcentraat af te nemen. Verwacht wordt dat die leveringen zullen doorgaan tijdens het herstructureringsproces van Talvivaara. Het is volgens Van Herck dan ook duidelijk dat positief nieuws uit Finland (overname ? instap hedge fund ?) snel voor een spectaculaire stijging van het Nyrstaraandeel kan zorgen. Daarnaast is op technisch vlak de koers zwaar oververkocht (zowel op weekals dagbasis) en is het sentiment zeer negatief. Een cocktail voor een mogelijke trendommekeer. Nu verkopen is te laat: er wordt beter op een technisch herstel gewacht. Van Herck heeft een advies houden. Dynamische beleggers kunnen vanuit een "contrarian"-visie kopen op koerszwakte.