De Chinese beurs is aan een mooie opmars bezig en de Japanse beurs doet niet onder voor grote buur China.

Aanleiding voor de forse remonte van de Nikkei225 is een wijziging van het monetaire beleid. Immers, een nieuwe leider aan het hoofd van de Japanse centrale bank springt eveneens op de trein van de kwantitatieve versoepeling ("Quantitative easing" in het vakjargon) waardoor de geldhoeveelheid fors gaat toenemen.

En wie meer geldgroei verwacht, rekent op meer inflatie in de toekomst. En inflatie (= koopkrachtverlies) tast de waarde van

de yen aan die ondertussen ook aan een tuimeling op de internationale wisselmarkten is begonnen.

En tenslotte moet dit alles uitmonden in het afsluiten van de deflatoire periode waarin de Japanse economie al vele jaren zit. Het is de daling van de yen die de beurs onder stoom zette.

De vraag is natuurlijk of het nu nog de moeite loont om in te stappen. Geert Van Herck van Leleux denken dat het opwaarts potentieel vanaf de huidige niveaus beperkt is.

Daarom geven hij een afbouwenadvies: dit advies betekent dat we posities afbouwen als de koers/index verder stijgt. Het is daarom geen onmiddellijk verkoopadvies. Geert Van Herck van Leleux wil vermijden dat beleggers op de top van de markt nog instappen.

De Chinese beurs is aan een mooie opmars bezig en de Japanse beurs doet niet onder voor grote buur China. Aanleiding voor de forse remonte van de Nikkei225 is een wijziging van het monetaire beleid. Immers, een nieuwe leider aan het hoofd van de Japanse centrale bank springt eveneens op de trein van de kwantitatieve versoepeling ("Quantitative easing" in het vakjargon) waardoor de geldhoeveelheid fors gaat toenemen. En wie meer geldgroei verwacht, rekent op meer inflatie in de toekomst. En inflatie (= koopkrachtverlies) tast de waarde van de yen aan die ondertussen ook aan een tuimeling op de internationale wisselmarkten is begonnen. En tenslotte moet dit alles uitmonden in het afsluiten van de deflatoire periode waarin de Japanse economie al vele jaren zit. Het is de daling van de yen die de beurs onder stoom zette. De vraag is natuurlijk of het nu nog de moeite loont om in te stappen. Geert Van Herck van Leleux denken dat het opwaarts potentieel vanaf de huidige niveaus beperkt is. Daarom geven hij een afbouwenadvies: dit advies betekent dat we posities afbouwen als de koers/index verder stijgt. Het is daarom geen onmiddellijk verkoopadvies. Geert Van Herck van Leleux wil vermijden dat beleggers op de top van de markt nog instappen.