De stijging was het gevolg van zware sneeuwval in China, specifiek in die regio's waar veel tarwe wordt geteeld. Daardoor dreigt de oogst kleiner uit te vallen dan eerst was gedacht.

Dat tarwe duurder wordt, heeft echter ook te maken met speculatie. Op de Chicago Board of Trade is het aantal openstaande long-posities in tarwe vorige week met 19% gestegen.

Het aantal openstaande hausse-posities is nu het hoogst sinds augustus 2007. Vooral hedge funds en andere speculatieve fondsen zijn bijzonder actief op de tarwemarkt.

De stijging was het gevolg van zware sneeuwval in China, specifiek in die regio's waar veel tarwe wordt geteeld. Daardoor dreigt de oogst kleiner uit te vallen dan eerst was gedacht. Dat tarwe duurder wordt, heeft echter ook te maken met speculatie. Op de Chicago Board of Trade is het aantal openstaande long-posities in tarwe vorige week met 19% gestegen. Het aantal openstaande hausse-posities is nu het hoogst sinds augustus 2007. Vooral hedge funds en andere speculatieve fondsen zijn bijzonder actief op de tarwemarkt.