Dit komt er volgens Geert Van Herck van Leleux op neer dat er maandelijks wat minder liquiditeiten in de markt gepompt zullen worden : zo'n 75 i.p.v. 85 miljard dollar.

Meteen het startschot voor een opluchtingsrally op Wall Street : zowel de Dow Jones als de S&P 500 noteerden terug op recordkoersen na de neerwaartse correctie van de afgelopen dagen.

Is de "tapering" nu een "gamechanger" voor de internationale beurzen ? De afgelopen weken wezen de meeste economische indicatoren op een gunstige conjunctuurontwikkeling in de VSA. In dat opzicht is het gewijzigde beleid van de Fed logisch : een sterkere economie impliceert een geleidelijke verstrakking van het monetaire beleid.

Wat beleggers wel in de gaten moeten houden, is de ontwikkeling van de Amerikaanse langetermijnrente. Die is opnieuw richting 3% geslopen en een verdere stijging kan wel op de Amerikaanse huizenmarkt wegen omdat hypothecaire kredieten dan duurder worden. Het herstel van de vastgoedmarkt kan zo in de kiem gesmoord worden.

Langs de andere kant bleken de koerscorrecties van de afgelopen weken volgens Van Herck eerder tijdelijke fenomenen (zo hield de S&P 500 stand boven een belangrijk steunniveau) wat inhield dat nieuwe koerstoppen te verwachten waren.

Niettemin blijft de nood aan correctie hoog want vele technische en sentimentsindicatoren staan in het rood.

Dit komt er volgens Geert Van Herck van Leleux op neer dat er maandelijks wat minder liquiditeiten in de markt gepompt zullen worden : zo'n 75 i.p.v. 85 miljard dollar. Meteen het startschot voor een opluchtingsrally op Wall Street : zowel de Dow Jones als de S&P 500 noteerden terug op recordkoersen na de neerwaartse correctie van de afgelopen dagen. Is de "tapering" nu een "gamechanger" voor de internationale beurzen ? De afgelopen weken wezen de meeste economische indicatoren op een gunstige conjunctuurontwikkeling in de VSA. In dat opzicht is het gewijzigde beleid van de Fed logisch : een sterkere economie impliceert een geleidelijke verstrakking van het monetaire beleid. Wat beleggers wel in de gaten moeten houden, is de ontwikkeling van de Amerikaanse langetermijnrente. Die is opnieuw richting 3% geslopen en een verdere stijging kan wel op de Amerikaanse huizenmarkt wegen omdat hypothecaire kredieten dan duurder worden. Het herstel van de vastgoedmarkt kan zo in de kiem gesmoord worden. Langs de andere kant bleken de koerscorrecties van de afgelopen weken volgens Van Herck eerder tijdelijke fenomenen (zo hield de S&P 500 stand boven een belangrijk steunniveau) wat inhield dat nieuwe koerstoppen te verwachten waren. Niettemin blijft de nood aan correctie hoog want vele technische en sentimentsindicatoren staan in het rood.