De tabaksector van 2008 is vast een van de meest geconcentreerde consumentenmarkten ter wereld", zegt Don Hedley, tabakanalyst van Euromonitor International in Tobaccojournal. "Zonder rekening te houden met China domineren vier grote spelers de helft van de globale markt. Een tiental jaar geleden waren er dat nog tien." Die grootschalige consolidatie, waaronder onder meer de overnames van Gallaher en Altaldis, speelt volgens Robin Asquith, analist bij JP Morgan Asset Management in het voordeel van de sector. "Dankzij die consolidatie hebben de tabakproducenten de kans om nog meer kostenbesparingen prijsverhogingen. Bovendien genereren ze stuk voor stuk hoge kasstromen."

Groeilanden
"Een heel sterke groeimotor voor de tabaksindustrie, ligt ongetwijfeld ook in de ontluikende markten", vertelt Asquith. "Behalve het morele aspect of tabakondernemingen die groei wel moeten uitbuiten, zien we toch een toename van de vraag naar tabak in de ontluikende markten. Internationale spelers kunnen daarvan profiteren."

Risico's
De tabaksector is in de eerste plaats een defensieve sector, maar is ook niet zonder gevaren. Er zijn ook heel wat risico's aan verbonden op het vlak van gezondheid, regulatie bij de overheden, taxatie en processen. Ook de sterke opmars van de grondstoffen- en energiekosten zorgde de afgelopen jaren voor heel wat onzekerheid bij de aandeelhouders van tabakaandelen, al is dat volgens JP Morgan nergens voor nodig.

Instappen?
De risico's van de tabaksector zijn de voorbije jaren sterk afgenomen. Bovendien genereren de tabakondernemingen hoge kasstromen en zijn de investeringen in de sector niet zwaar kapitaaleisend. De tabaksector is in de huidige economische omstandigheden en aan de huidige waardering zeker een goede beleggingopportuniteit.

Ken Van Weyenberg

Lees de volledige sectoranalyse met bijhorende tips in Cash Magazine van 11 december 2008.

De tabaksector van 2008 is vast een van de meest geconcentreerde consumentenmarkten ter wereld", zegt Don Hedley, tabakanalyst van Euromonitor International in Tobaccojournal. "Zonder rekening te houden met China domineren vier grote spelers de helft van de globale markt. Een tiental jaar geleden waren er dat nog tien." Die grootschalige consolidatie, waaronder onder meer de overnames van Gallaher en Altaldis, speelt volgens Robin Asquith, analist bij JP Morgan Asset Management in het voordeel van de sector. "Dankzij die consolidatie hebben de tabakproducenten de kans om nog meer kostenbesparingen prijsverhogingen. Bovendien genereren ze stuk voor stuk hoge kasstromen."Groeilanden "Een heel sterke groeimotor voor de tabaksindustrie, ligt ongetwijfeld ook in de ontluikende markten", vertelt Asquith. "Behalve het morele aspect of tabakondernemingen die groei wel moeten uitbuiten, zien we toch een toename van de vraag naar tabak in de ontluikende markten. Internationale spelers kunnen daarvan profiteren."Risico's De tabaksector is in de eerste plaats een defensieve sector, maar is ook niet zonder gevaren. Er zijn ook heel wat risico's aan verbonden op het vlak van gezondheid, regulatie bij de overheden, taxatie en processen. Ook de sterke opmars van de grondstoffen- en energiekosten zorgde de afgelopen jaren voor heel wat onzekerheid bij de aandeelhouders van tabakaandelen, al is dat volgens JP Morgan nergens voor nodig.Instappen? De risico's van de tabaksector zijn de voorbije jaren sterk afgenomen. Bovendien genereren de tabakondernemingen hoge kasstromen en zijn de investeringen in de sector niet zwaar kapitaaleisend. De tabaksector is in de huidige economische omstandigheden en aan de huidige waardering zeker een goede beleggingopportuniteit.Ken Van WeyenbergLees de volledige sectoranalyse met bijhorende tips in Cash Magazine van 11 december 2008.