Vooral het toenemend belang van de studentenleningen is frappant.

Sinds 2004 is het uitstaand saldo aan studentenleningen verdrievoudigd en vormt nu de op-één-na grootste schuldpositie van de Amerikanen, na de hypothecaire kredieten. In totaal hebben 39 miljoen Amerikanen een uitstaand saldo aan studentenleningen t.b.v. $966 miljard.

Het gemiddelde saldo studentenkrediet per ontlener steeg over dezelfde periode (2004-2012) met ongeveer 70% naar $24,300. Als verklaring voor deze evolutie wordt enerzijds verwezen naar het duurder worden van hoger onderwijs en anderzijds de recessie die ervoor gezorgd heeft dat meer jongeren langer bleven studeren of opteerden om terug te keren naar het hoger onderwijs in plaats van in de werkloosheid te blijven hangen.

Op termijn kan de last van het studentenkrediet een domper plaatsen op de consumentenuitgaven en dus de economische groei in de V.S.

Het geld dat gaat naar de terugbetaling van de studentenleningen kan immers niet gebruikt worden voor consumptie en het wordt ook moeilijker om andere leningen (bijv. voor de aankoop van een huis of auto) te bekomen.

Op die manier zou de sterke groei van het studentenkrediet de volgende jaren een rem kunnen plaatsen op het herstel van de Amerikaanse huizenmarkt.

Vooral het toenemend belang van de studentenleningen is frappant. Sinds 2004 is het uitstaand saldo aan studentenleningen verdrievoudigd en vormt nu de op-één-na grootste schuldpositie van de Amerikanen, na de hypothecaire kredieten. In totaal hebben 39 miljoen Amerikanen een uitstaand saldo aan studentenleningen t.b.v. $966 miljard. Het gemiddelde saldo studentenkrediet per ontlener steeg over dezelfde periode (2004-2012) met ongeveer 70% naar $24,300. Als verklaring voor deze evolutie wordt enerzijds verwezen naar het duurder worden van hoger onderwijs en anderzijds de recessie die ervoor gezorgd heeft dat meer jongeren langer bleven studeren of opteerden om terug te keren naar het hoger onderwijs in plaats van in de werkloosheid te blijven hangen. Op termijn kan de last van het studentenkrediet een domper plaatsen op de consumentenuitgaven en dus de economische groei in de V.S. Het geld dat gaat naar de terugbetaling van de studentenleningen kan immers niet gebruikt worden voor consumptie en het wordt ook moeilijker om andere leningen (bijv. voor de aankoop van een huis of auto) te bekomen. Op die manier zou de sterke groei van het studentenkrediet de volgende jaren een rem kunnen plaatsen op het herstel van de Amerikaanse huizenmarkt.