Gisterenavond (maandag) kwam de eeuwige eerste Alcoa met haar resultaten. Strikt genomen zijn de verwachtingen niet al te hoog en zou men kunnen stellen dat het alleen maar gaat meevallen.

Waar de grootste belangstelling van de analisten naar uitging, was of Alcoa een sterk eerste kwartaal signaleert voor de Amerikaanse economie.

Dat zou in principe moeten omdat bedrijven voorraad hebben opgebouwd en ook de huizenmarkt goed is.

Zal dat zo zijn dan komt wellicht de groei van de Amerikaanse economie dit kwartaal boven de 2% uit. Veel beter dan natuurlijk de schamele 0,4% over het laatste kwartaal van vorig jaar. Later in de week is het de beurt aan de banken als JPMorgan Chase en Wells Fargo.

Ook hier is de ontwikkeling belangrijk voor het algemene sentiment. Verstrekt Wells Fargo meer hypotheken. En verdient JP Morgan veel bij de fusies en overnames.

Van belang is ook of de Amerikaanse banken sterk kunnen profiteren van de onrust in Europa. Internationale bedrijven zullen wellicht geld van Europese banken overboeken naar de Amerikaanse.

Dit omdat deze duidelijk veel sterkere buffers hebben dan de Europese. En ondanks de lage rente kan er toch goed geld worden verdiend op deze liquiditeiten.

De daling van de Dow Jones mag beperkt worden genoemd. Met 13 punten oftewel nog geen 0,1%.

Maar waar de pessimisten vooral naar kijken is de ontwikkeling van de Dow Jones Transport Index. Die moet een voorloper zijn

van de ontwikkeling van de Dow Jones Industrial.

Vrijdag nadat de handel net was begonnen stond deze index op een verlies voor de week van 5,7%. Een serieuze correctie.

Gisterenavond (maandag) kwam de eeuwige eerste Alcoa met haar resultaten. Strikt genomen zijn de verwachtingen niet al te hoog en zou men kunnen stellen dat het alleen maar gaat meevallen. Waar de grootste belangstelling van de analisten naar uitging, was of Alcoa een sterk eerste kwartaal signaleert voor de Amerikaanse economie. Dat zou in principe moeten omdat bedrijven voorraad hebben opgebouwd en ook de huizenmarkt goed is. Zal dat zo zijn dan komt wellicht de groei van de Amerikaanse economie dit kwartaal boven de 2% uit. Veel beter dan natuurlijk de schamele 0,4% over het laatste kwartaal van vorig jaar. Later in de week is het de beurt aan de banken als JPMorgan Chase en Wells Fargo. Ook hier is de ontwikkeling belangrijk voor het algemene sentiment. Verstrekt Wells Fargo meer hypotheken. En verdient JP Morgan veel bij de fusies en overnames. Van belang is ook of de Amerikaanse banken sterk kunnen profiteren van de onrust in Europa. Internationale bedrijven zullen wellicht geld van Europese banken overboeken naar de Amerikaanse. Dit omdat deze duidelijk veel sterkere buffers hebben dan de Europese. En ondanks de lage rente kan er toch goed geld worden verdiend op deze liquiditeiten. De daling van de Dow Jones mag beperkt worden genoemd. Met 13 punten oftewel nog geen 0,1%. Maar waar de pessimisten vooral naar kijken is de ontwikkeling van de Dow Jones Transport Index. Die moet een voorloper zijn van de ontwikkeling van de Dow Jones Industrial. Vrijdag nadat de handel net was begonnen stond deze index op een verlies voor de week van 5,7%. Een serieuze correctie.