Waar gerekend was op een ruime $50 mld aan kapitaalsinjecties, is het ruim $ 20 mld meer geworden. Bovendien zal op slechte leningen ruim 9% moeten worden afgeschreven.

Dit percentage overschrijdt daarmee de niveaus in de jaren dertig. Voor credit cards wordt met een verliespercentage van 20% rekening gehouden.

Het goede nieuws is dat alle banken genoeg solvabel zijn om een vrij negatief scenario te doorstaan. De totale verliezen zouden de komende twee jaar dan uitkomen op $ 600 mld.

De genoemde omvang van de verliezen komen overeen met het scenario van het IMF en betekent dan ook dat verdere afschrijvingen van balansposities te verwachten zijn.

Een aantal banken dient achtergesteld vermogen om te zetten in eigen vermogen of eigen vermogen aantrekken. Juist dat zal de aandelenkoersen van die banken tijdelijk onder druk zetten, zoals Wells Fargo gisteren al merkte na aankondiging van een aandelenemissie.

De banken hebben tot 8 juni de tijd om met een plan te komen en tot 9 november om deze te implementeren. Vanuit het TARP programma is nog $ 110 mld beschikbaar.

Zwaktes van de testen blijven het onderliggende scenario, dat dichtbij de huidige situatie komt en dus geen echte stress test zou kunnen zijn, en de uniforme beoordeling van alle banken.

Voor banken als Goldman Sachs en JP Morgan Chase, die geen kapitaalversterking nodig hebben, zullen de stress tests volgens Theodoor Gilissen Bankiers aanleiding zijn om de overheidsleningen zo snel mogelijk terug te betalen, met als doel een onafhankelijk beleid - lees weinig regulering - te kunnen voeren.

Zwakkere banken zullen koersdruk ondervinden en mogelijk trekken er klanten weg. Voor de langere termijn leveren de uitkomsten van de stress tests meer duidelijkheid over de sterkte van de gehele sector op en ook de geruststelling dat het financiële systeem solvabel is.

Waar gerekend was op een ruime $50 mld aan kapitaalsinjecties, is het ruim $ 20 mld meer geworden. Bovendien zal op slechte leningen ruim 9% moeten worden afgeschreven. Dit percentage overschrijdt daarmee de niveaus in de jaren dertig. Voor credit cards wordt met een verliespercentage van 20% rekening gehouden.Het goede nieuws is dat alle banken genoeg solvabel zijn om een vrij negatief scenario te doorstaan. De totale verliezen zouden de komende twee jaar dan uitkomen op $ 600 mld. De genoemde omvang van de verliezen komen overeen met het scenario van het IMF en betekent dan ook dat verdere afschrijvingen van balansposities te verwachten zijn. Een aantal banken dient achtergesteld vermogen om te zetten in eigen vermogen of eigen vermogen aantrekken. Juist dat zal de aandelenkoersen van die banken tijdelijk onder druk zetten, zoals Wells Fargo gisteren al merkte na aankondiging van een aandelenemissie.De banken hebben tot 8 juni de tijd om met een plan te komen en tot 9 november om deze te implementeren. Vanuit het TARP programma is nog $ 110 mld beschikbaar.Zwaktes van de testen blijven het onderliggende scenario, dat dichtbij de huidige situatie komt en dus geen echte stress test zou kunnen zijn, en de uniforme beoordeling van alle banken. Voor banken als Goldman Sachs en JP Morgan Chase, die geen kapitaalversterking nodig hebben, zullen de stress tests volgens Theodoor Gilissen Bankiers aanleiding zijn om de overheidsleningen zo snel mogelijk terug te betalen, met als doel een onafhankelijk beleid - lees weinig regulering - te kunnen voeren. Zwakkere banken zullen koersdruk ondervinden en mogelijk trekken er klanten weg. Voor de langere termijn leveren de uitkomsten van de stress tests meer duidelijkheid over de sterkte van de gehele sector op en ook de geruststelling dat het financiële systeem solvabel is.