De Europese bankaandelen stegen mee in sympathie. Kunnen we als beleggers in Europese bankaandelen wel even opgelucht adem halen als in de VS, zo vraagt Bruno Verstraete van Nautilus Capital zich af?

Het is duidelijk dat de Europese banken qua herkapitalisatie duidelijk achterop hinken tegenover de VS. De stress test opgesteld door de Amerikaanse overheid had een duidelijk objectief, een welgedefineerd kader en duidelijke deadlines.

Het doel was duidelijkheid scheppen in de problemen en nu reeds buffers inbouwen om mogelijk verdere druk op het systeem te beperken. 9 van de 19 grootbanken beschikken over voldoende kapitaal. Vooral de duidelijkheid gaf opluchting. In Europa is van zo'n duidelijkheid nog geen sprake, aldus Verstraete.

In welke banken dan wel te beleggen?
1. Goed gekapitaliseerde banken. Kapitaalsverhogingen door de uitgifte van nieuwe aandelen maken dat de bestaande aandeelhouders verwaterd worden. Meer aandelen betekent minder winst per aandeel.
2. Sterke en stevige depositobasis. Enkel de banken met een trouw publiek houden hun kapitaalsratio's stevig. Een van de redenen van het Ijslandse drama is dat het geld met een druk op de knop bijde bank weggenomen kon worden.
3. Onafhankelijke banken. Overheidsinmenging zal maken dat politieke en sociale belangen primeren boven dat van de aandeelhouders.

De Europese bankaandelen stegen mee in sympathie. Kunnen we als beleggers in Europese bankaandelen wel even opgelucht adem halen als in de VS, zo vraagt Bruno Verstraete van Nautilus Capital zich af?Het is duidelijk dat de Europese banken qua herkapitalisatie duidelijk achterop hinken tegenover de VS. De stress test opgesteld door de Amerikaanse overheid had een duidelijk objectief, een welgedefineerd kader en duidelijke deadlines. Het doel was duidelijkheid scheppen in de problemen en nu reeds buffers inbouwen om mogelijk verdere druk op het systeem te beperken. 9 van de 19 grootbanken beschikken over voldoende kapitaal. Vooral de duidelijkheid gaf opluchting. In Europa is van zo'n duidelijkheid nog geen sprake, aldus Verstraete.In welke banken dan wel te beleggen? 1. Goed gekapitaliseerde banken. Kapitaalsverhogingen door de uitgifte van nieuwe aandelen maken dat de bestaande aandeelhouders verwaterd worden. Meer aandelen betekent minder winst per aandeel. 2. Sterke en stevige depositobasis. Enkel de banken met een trouw publiek houden hun kapitaalsratio's stevig. Een van de redenen van het Ijslandse drama is dat het geld met een druk op de knop bijde bank weggenomen kon worden. 3. Onafhankelijke banken. Overheidsinmenging zal maken dat politieke en sociale belangen primeren boven dat van de aandeelhouders.