Strateeg Georgette Boele (ABN AMRO): ‘De goudprijs gaat niet door het dak schieten’

gouden staven © reuters
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De goudprijs steeg vorige week voor het eerst in zes jaar boven 1500 dollar per ounce. Georgette Boele, valutastrateeg van de bank ABN AMRO, vindt dat beleggers best niet euforisch worden. Het is hard gegaan voor het goud en na zo’n beweging valt een correctie niet uit te sluiten.

Is dit een belangrijke kaap?

GEORGETTE BOELE. “Beleggers houden de ronde getallen in de gaten, maar het is geen record. In 2011 ging de prijs van het edelmetaal zelfs even boven 1900 dollar per ounce. Ik denk ook niet dat de goudprijs nog veel verder gaat doorschieten, omdat deze kaap genomen is.”

“De grote beleggers hebben extreme posities ingenomen. Dat leid ik af uit de futures, contracten tussen twee partijen die afspreken om op een bepaald tijdstip tegen een bepaalde prijs een bepaalde hoeveelheid goud te kopen of te verkopen. Die 1500 dollar per ounce is nog niet per se de bovenkant, maar ik zou op de korte termijn toch voorzichtig zijn met goud. Het is heel hard gegaan voor goud: van 1280 dollar bij de start van het jaar tot 1500 dollar nu. Als er wat tegenvallend nieuws komt, zou het best kunnen dat een aantal beleggers winst nemen. Op de lange termijn blijf ik wel positief over goud als belegging.”

Is de hausse van goud het gevolg van een handelsoorlog, die dreigt te ontaarden in een valuta-oorlog?

BOELE. “Niemand had zien aankomen dat China zijn munt minder waard zou laten worden dan 7 yuan voor 1 dollar. De beleggers hebben nu geen enkele houvast meer. Waar gaat die munt naartoe? Wie zegt dat de yuan niet naar 7,1 of 7,2 yuan per dollar kan? We verwachten dat er vanuit China veel vraag komt van beleggers die zich willen indekken tegen wisselkoersschommelingen.”

“Goud profiteert niet rechtstreeks van een handelsoorlog. Als het economisch slechter gaat, zal de vraag naar sieraden afnemen. Aandelenkoersen en de goudprijs bewegen niet in tegengestelde zin. Goud kan perfect duurder worden tijdens een beurshausse.”

Als de stijging van de goudprijs niets van doen heeft met een vlucht naar veiligheid, hoe komt het dan dat beleggers plots heil zien in beleggingen in goud?

BOELE. “In mijn ogen bepalen drie factoren de goudprijs: de Chinese yuan, de Amerikaanse dollar en het beleid van de centrale banken. Vandaag is het beleid van de centrale banken de belangrijkste. De Amerikaanse centrale bank is in zeven maanden tijd van een renteverhoging naar een verlaging gegaan, die vond plaats op 31 juli. Een versoepeling van het geldbeleid is per definitie positief voor het goud. In tegenstelling tot obligaties hangt er geen coupon aan goud. Als de centrale banken de beleidsrente verlagen, dan daalt doorgaans ook de rente op obligaties. In Europa zijn er zelfs een pak obligaties met een negatieve rente, dan wordt goud interessanter.”

“Vorige week werden we bovendien verrast door een verruiming van de monetaire politiek van drie centrale banken. In Nieuw-Zeeland ging de rente van 1,5 naar 1 procent, en werd een optie genomen op verdere renteverlagingen. In India en Thailand ging de rente ook omlaag.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content