Zo werd eind vorige week bekendgemaakt dat de PMI-index voor Duitsland (nog steeds de grootste economie van de eurozone) in maart 2012 tot 51.4 punten (53,2 in februari 2012) is gezakt.

Belangrijker is dat de component die het vertrouwen in de verwerkende nijverheid meet tot 48,1 punten is gedaald (50,2 punten in februari). En een cijfer onder 50 wijst op inkrimping van de activiteit in de Duitse industrie i.p.v. expansie.

Op dezelfde dag werd eveneens bekend dat de PMI-index voor China tot 48,1 punten is teruggevallen, het laagste peil

sinds november van vorig jaar. Het zal volgens Van Herck niemand verbazen dat de vrees voor een groeivertraging en mogelijk zelfs een nieuwe recessie het belangrijkste gespreksonderwerp op de beursvloer werd.

De kans op een trendommekeer is sterk toegenomen en mogelijk heeft de herstelrally van september/oktober vorig jaar zijn top gezien.

Op de weekgrafiek van de STOXX Europe 600 is de aandacht van Van Herck op de dalende trendlijn gericht. Zoals Leleux vorige week al schreef, is het aanbevolen dat de index niet terug onder deze trendlijn duikt. Dit is momenteel wel aan het gebeuren en de kans dat we hier een mislukte uitbraak hadden, wordt realiteit.

De belangrijkste technische gebeurtenissen doen zich op de daggrafiek voor. De STOXX Europe 600 is door de steunlijn van het stijgende trendkanaal aan het breken.

M.a.w. de veiligheidsmarge t.o.v. de belangrijke steunniveaus op 258 en 251 punten is snel aan het verdwijnen. Daarnaast zien we dat de index onder de 263,10 punten gedoken is waardoor het herstel van begin deze week volledig teruggenomen is.

Kortom, een verdere afbouw van de aandelenposities strekt volgens Van Herck tot aanbeveling en focus meer op defensieve waarden in de sector van de gezondheidszorgen. Beleggers die van de daling willen profiteren, kunnen zich tot de Lyxor ETF

STOXX Europe 600 Daily Short wenden (ISIN: FR0010589101). Enkel boven 270,10 punten klaart het technisch beeld terug op!

Zo werd eind vorige week bekendgemaakt dat de PMI-index voor Duitsland (nog steeds de grootste economie van de eurozone) in maart 2012 tot 51.4 punten (53,2 in februari 2012) is gezakt. Belangrijker is dat de component die het vertrouwen in de verwerkende nijverheid meet tot 48,1 punten is gedaald (50,2 punten in februari). En een cijfer onder 50 wijst op inkrimping van de activiteit in de Duitse industrie i.p.v. expansie. Op dezelfde dag werd eveneens bekend dat de PMI-index voor China tot 48,1 punten is teruggevallen, het laagste peil sinds november van vorig jaar. Het zal volgens Van Herck niemand verbazen dat de vrees voor een groeivertraging en mogelijk zelfs een nieuwe recessie het belangrijkste gespreksonderwerp op de beursvloer werd. De kans op een trendommekeer is sterk toegenomen en mogelijk heeft de herstelrally van september/oktober vorig jaar zijn top gezien. Op de weekgrafiek van de STOXX Europe 600 is de aandacht van Van Herck op de dalende trendlijn gericht. Zoals Leleux vorige week al schreef, is het aanbevolen dat de index niet terug onder deze trendlijn duikt. Dit is momenteel wel aan het gebeuren en de kans dat we hier een mislukte uitbraak hadden, wordt realiteit. De belangrijkste technische gebeurtenissen doen zich op de daggrafiek voor. De STOXX Europe 600 is door de steunlijn van het stijgende trendkanaal aan het breken. M.a.w. de veiligheidsmarge t.o.v. de belangrijke steunniveaus op 258 en 251 punten is snel aan het verdwijnen. Daarnaast zien we dat de index onder de 263,10 punten gedoken is waardoor het herstel van begin deze week volledig teruggenomen is. Kortom, een verdere afbouw van de aandelenposities strekt volgens Van Herck tot aanbeveling en focus meer op defensieve waarden in de sector van de gezondheidszorgen. Beleggers die van de daling willen profiteren, kunnen zich tot de Lyxor ETF STOXX Europe 600 Daily Short wenden (ISIN: FR0010589101). Enkel boven 270,10 punten klaart het technisch beeld terug op!