Een verlaging van de rente met een kwart tot een half procent kan de voorbode vormen van een verdere versoepeling van de Europese monetaire politiek.

Uiteindelijk kan Europa op een zerorentepolitiek afstevenen, zoals ook de Verenigde Staten en Japan die kennen. In beide landen staat de rente op nul. Het zou voor de eerste keer zijn dat de basisrente in de eurozone onder het niveau van 1% gaat uitkomen.

Depositorente naar zero

Ook de depositorente zal naar verwachting tot nul worden herleid. De vraag is echter of de maatregel voldoende effect gaat hebben. De verlaging zal volgens Julian Callow, chief European economist bij Barclays Capital in Londen, op zich niet volstaan om de Europese economie uit de recessie te halen.

Bovendien dreigen zowel de spaarders als de verzekeringsmaatschappijen de belangrijkste slachtoffers van de renteverlaging te worden. Sparen dreigt nog minder op te brengen, terwijl zelfs verschillende verzekeringsmaatschappijen in de problemen kunnen raken.

Een verlaging van de rente met een kwart tot een half procent kan de voorbode vormen van een verdere versoepeling van de Europese monetaire politiek. Uiteindelijk kan Europa op een zerorentepolitiek afstevenen, zoals ook de Verenigde Staten en Japan die kennen. In beide landen staat de rente op nul. Het zou voor de eerste keer zijn dat de basisrente in de eurozone onder het niveau van 1% gaat uitkomen. Depositorente naar zero Ook de depositorente zal naar verwachting tot nul worden herleid. De vraag is echter of de maatregel voldoende effect gaat hebben. De verlaging zal volgens Julian Callow, chief European economist bij Barclays Capital in Londen, op zich niet volstaan om de Europese economie uit de recessie te halen. Bovendien dreigen zowel de spaarders als de verzekeringsmaatschappijen de belangrijkste slachtoffers van de renteverlaging te worden. Sparen dreigt nog minder op te brengen, terwijl zelfs verschillende verzekeringsmaatschappijen in de problemen kunnen raken.