Daarbij zouden de centrale banken en de banken samen spannen om de goudprijs kunstmatig laag te houden. De redenen die daarvoor worden aangekaart, verschillen van bron tot bron. Volgens sommige vrezen (vooral) de Amerikanen voor de status van hun munt, die aan het goud een serieuze concurrent als reservemunt zou kunnen krijgen.

Een andere theorie is dat de goudprijs kunstmatig laag wordt gehouden om China de kans te geven zijn voorraden aan goud op te bouwen.

Denis Gartman, stichter en uitgever van The Gartman Letter, vindt dat het hoog tijd is om dit soort prulverhalen naar de papiermand te verwijzen. Er is geen sprake is van een manipulatie van de munt, punt aan de lijn.

Daarbij zouden de centrale banken en de banken samen spannen om de goudprijs kunstmatig laag te houden. De redenen die daarvoor worden aangekaart, verschillen van bron tot bron. Volgens sommige vrezen (vooral) de Amerikanen voor de status van hun munt, die aan het goud een serieuze concurrent als reservemunt zou kunnen krijgen. Een andere theorie is dat de goudprijs kunstmatig laag wordt gehouden om China de kans te geven zijn voorraden aan goud op te bouwen. Denis Gartman, stichter en uitgever van The Gartman Letter, vindt dat het hoog tijd is om dit soort prulverhalen naar de papiermand te verwijzen. Er is geen sprake is van een manipulatie van de munt, punt aan de lijn.