Volgens Pesek wordt Jim Yong Kim, de nieuwe president van de Wereldbank, met een gigantische uitdaging geconfronteerd. Niet alleen worden de Verenigde Staten met de ergste droogteperiode in 56 jaar geconfronteerd, ook in andere delen van de wereld wordt de oogst door een gebrek aan water aangetast.

Droogte kon op geen slechter moment vallen

India, Kazakhstan, Rusland en de Oekraïne worden eveneens met periodes van enorme droogte geconfronteerd. In combinatie met een forse stijging van de vraag naar voedsel in Azië kan de situatie tot forse prijsschommelingen aanleiding geven. De droogte kon met andere woorden op geen slechter moment vallen.

De stijging van de voedselprijzen kan ook zware economische gevolgen hebben. De inflatiedruk neemt toe, met als gevolg dat de centrale banken (veel) minder ruimte gaan hebben om de rente te verlagen. Wanneer de situatie nog verergert, kan het wereldvoedselprogramma een achterstand van jaren oplopen.

Volgens Pesek wordt Jim Yong Kim, de nieuwe president van de Wereldbank, met een gigantische uitdaging geconfronteerd. Niet alleen worden de Verenigde Staten met de ergste droogteperiode in 56 jaar geconfronteerd, ook in andere delen van de wereld wordt de oogst door een gebrek aan water aangetast. Droogte kon op geen slechter moment vallen India, Kazakhstan, Rusland en de Oekraïne worden eveneens met periodes van enorme droogte geconfronteerd. In combinatie met een forse stijging van de vraag naar voedsel in Azië kan de situatie tot forse prijsschommelingen aanleiding geven. De droogte kon met andere woorden op geen slechter moment vallen. De stijging van de voedselprijzen kan ook zware economische gevolgen hebben. De inflatiedruk neemt toe, met als gevolg dat de centrale banken (veel) minder ruimte gaan hebben om de rente te verlagen. Wanneer de situatie nog verergert, kan het wereldvoedselprogramma een achterstand van jaren oplopen.