Tegenwoordig bestaan er allerlei ingewikkelde financiële instrumenten die het mogelijk maken om risico's af te dekken. Waarom wordt er dan goud gekocht, terwijl recent toch duidelijk werd aangetoond dat de goudprijs niet alleen kan stijgen maar ook kan dalen?

Volgens Browne is het antwoord op deze vraag heel eenvoudig: de goudprijs stijgt omdat de vrees voor een financiële catastrofe zienderogen toeneemt. Al die complexe derivaten bieden namelijk nul en generlei bescherming wanneer het financieel systeem dreigt in te storten.

Een andere verklaring ziet Browne niet, waarbij hij opmerkt dat ook de centrale banken een opmerkelijke activiteit aan de dag leggen wat betreft het inkopen van goud. Ook daar ziet men blijkbaar de bui hangen. Van inflatiegevaar, traditioneel een drijfveer voor de goudprijs, is voorlopig geen sprake. Het is dus de angstfactor die de goudprijs momenteel opdrijft.

Tegenwoordig bestaan er allerlei ingewikkelde financiële instrumenten die het mogelijk maken om risico's af te dekken. Waarom wordt er dan goud gekocht, terwijl recent toch duidelijk werd aangetoond dat de goudprijs niet alleen kan stijgen maar ook kan dalen? Volgens Browne is het antwoord op deze vraag heel eenvoudig: de goudprijs stijgt omdat de vrees voor een financiële catastrofe zienderogen toeneemt. Al die complexe derivaten bieden namelijk nul en generlei bescherming wanneer het financieel systeem dreigt in te storten. Een andere verklaring ziet Browne niet, waarbij hij opmerkt dat ook de centrale banken een opmerkelijke activiteit aan de dag leggen wat betreft het inkopen van goud. Ook daar ziet men blijkbaar de bui hangen. Van inflatiegevaar, traditioneel een drijfveer voor de goudprijs, is voorlopig geen sprake. Het is dus de angstfactor die de goudprijs momenteel opdrijft.