Zowaar een mooie prestatie in het door de schuldencrisis getroffen Europa.

Maar is dit echt een reden tot optimisme? Want volgende week waren er volgens Van Herck toch enkele nieuwsfeiten die tot

wat voorzichtigheid aanmanen.

Eerst en vooral was er de vergadering van de Europese centrale bank.

Zoals verwacht bleef de korte termijnrente onveranderd. Maar ECB-voorzitter Draghi vertelde tijdens de persconferentie dat de ECB de mogelijkheid van een renteverlaging besprak.

Het is naar de mening van Leleux de bevestiging dat de economische conjunctuur in de eurozone zwak is.

Want met korte termijnrentevoeten die al een ganse tijd rond het nulpunt noteren en talrijke liquiditeitsinjecties in het financiële systeem kan men zich afvragen wat het nut is van een verdere renteverlaging.

Daarnaast verklaarde het Duitse chemieconcern Lanxess dat het 2 van zijn chemische fabrieken (één in Antwerpen en één in Texas) voor één maand gaat stilleggen omwille van een zwakke vraag ("weak orders").

Een bevestiging dat het met de wereldwijde economische groei niet zo goed gesteld is.

Er is volgens Van Herck dus een tweespalt tussen het optimisme op de beurs en de realiteit van de conjunctuur.

Hij is daarom wat voorzichtiger nu de beurzen zo hoog noteren en geeft nog mee dat de stijging van de beurzen op lage (en dalende)

verhandelde volumes gebeurd. Ook een gegeven dat weinig vertrouwen geeft. Van Herck heeft een afbouwenadvies.

Zowaar een mooie prestatie in het door de schuldencrisis getroffen Europa. Maar is dit echt een reden tot optimisme? Want volgende week waren er volgens Van Herck toch enkele nieuwsfeiten die tot wat voorzichtigheid aanmanen. Eerst en vooral was er de vergadering van de Europese centrale bank. Zoals verwacht bleef de korte termijnrente onveranderd. Maar ECB-voorzitter Draghi vertelde tijdens de persconferentie dat de ECB de mogelijkheid van een renteverlaging besprak. Het is naar de mening van Leleux de bevestiging dat de economische conjunctuur in de eurozone zwak is. Want met korte termijnrentevoeten die al een ganse tijd rond het nulpunt noteren en talrijke liquiditeitsinjecties in het financiële systeem kan men zich afvragen wat het nut is van een verdere renteverlaging. Daarnaast verklaarde het Duitse chemieconcern Lanxess dat het 2 van zijn chemische fabrieken (één in Antwerpen en één in Texas) voor één maand gaat stilleggen omwille van een zwakke vraag ("weak orders"). Een bevestiging dat het met de wereldwijde economische groei niet zo goed gesteld is. Er is volgens Van Herck dus een tweespalt tussen het optimisme op de beurs en de realiteit van de conjunctuur. Hij is daarom wat voorzichtiger nu de beurzen zo hoog noteren en geeft nog mee dat de stijging van de beurzen op lage (en dalende) verhandelde volumes gebeurd. Ook een gegeven dat weinig vertrouwen geeft. Van Herck heeft een afbouwenadvies.