Het eerste is van extreem belang om de competitiviteitspositie van sommige landen fundamenteel te herstellen. Dit noodzaakt tot verregaande besparingen in het overheidsapparaat en structurele aanpassingen in de arbeidsorganisatie.

Zonder deze ingrepen (en onder de strikte voorwaarde dat de nodige maatregelen met doortastendheid worden uitgevoerd) zou de Eurozone op korte termijn imploderen onder het gewicht van de interne verschillen in efficiëntie.

Het evidente nadeel van deze politiek is dat het herstel van de externe positie de kostprijs draagt van een drastische inkrimping van de interne consumptie.

De opgelegde besparingen snijden immers diep in het uitgavepatroon van de lokale overheid en remmen de consumptieve bestedingen van de bevolking sterk af.

Het eerste is van extreem belang om de competitiviteitspositie van sommige landen fundamenteel te herstellen. Dit noodzaakt tot verregaande besparingen in het overheidsapparaat en structurele aanpassingen in de arbeidsorganisatie. Zonder deze ingrepen (en onder de strikte voorwaarde dat de nodige maatregelen met doortastendheid worden uitgevoerd) zou de Eurozone op korte termijn imploderen onder het gewicht van de interne verschillen in efficiëntie. Het evidente nadeel van deze politiek is dat het herstel van de externe positie de kostprijs draagt van een drastische inkrimping van de interne consumptie. De opgelegde besparingen snijden immers diep in het uitgavepatroon van de lokale overheid en remmen de consumptieve bestedingen van de bevolking sterk af.