Als gevolg hiervan nam de headline inflatie in de CPI toe tot 5,6% en de kerninflatie tot 2,5% in juli 2008. De huidige situatie omtrent inflatie is anders: de stijging in de CPI was nog maar 1,2% en kerninflatie was zelfs nog maar 0,8% afgelopen september.

Niettemin, de economische omgeving is volgens NIBC Markets Roundup nog steeds zwak en de Federal Reserve staat opnieuw aan de vooravond van een ronde van monetaire verruiming (QE).

De stijgende prijzen voor voedsel (en misschien straks ook energie) kunnen de komende tijd wellicht een wat hogere inflatie in de headline CPI gaan veroorzaken.

Ondanks het feit dat beleidsmakers bij de Federal Reserve nogal geobsedeerd lijken door het huidige lage inflatie niveau, lijkt het volgens NIBC Markets Roundup onwaarschijnlijk dat de Federal Reserve hier nu echt op zit te wachten.

Hogere voedselprijzen kosten consumenten namelijk gewoon wat koopkracht, wat weer negatief kan uitpakken voor de groei van de consumentenbestedingen.

Echter, de bereidwilligheid van de Federal Reserve om geld te drukken verhoogt in ieder geval de kans op hogere voedsel- en energieprijzen in dollars en een hogere headline inflatie in de VS.

Verwachtingen omtrent een tweede ronde kwantitatieve verruiming werden bevestigd in de 'minutes' van de laatste FOMC vergadering van de Federal Reserve. De vraag blijft volgens NIBC Markets Roundup hoeveel de Federal Reserve gaat opkopen.

In focus deze week:

- Huizenmarktcijfers, VS (gisteren en vandaag)

- ZEW-index, Duitsland (vandaag)

- Oktober 'minutes' Bank of England, VK (morgen)

- PMI-indices, Eurozone (donderdag)

- Ifo-indices, Duitsland (vrijdag)

Als gevolg hiervan nam de headline inflatie in de CPI toe tot 5,6% en de kerninflatie tot 2,5% in juli 2008. De huidige situatie omtrent inflatie is anders: de stijging in de CPI was nog maar 1,2% en kerninflatie was zelfs nog maar 0,8% afgelopen september. Niettemin, de economische omgeving is volgens NIBC Markets Roundup nog steeds zwak en de Federal Reserve staat opnieuw aan de vooravond van een ronde van monetaire verruiming (QE). De stijgende prijzen voor voedsel (en misschien straks ook energie) kunnen de komende tijd wellicht een wat hogere inflatie in de headline CPI gaan veroorzaken. Ondanks het feit dat beleidsmakers bij de Federal Reserve nogal geobsedeerd lijken door het huidige lage inflatie niveau, lijkt het volgens NIBC Markets Roundup onwaarschijnlijk dat de Federal Reserve hier nu echt op zit te wachten. Hogere voedselprijzen kosten consumenten namelijk gewoon wat koopkracht, wat weer negatief kan uitpakken voor de groei van de consumentenbestedingen. Echter, de bereidwilligheid van de Federal Reserve om geld te drukken verhoogt in ieder geval de kans op hogere voedsel- en energieprijzen in dollars en een hogere headline inflatie in de VS. Verwachtingen omtrent een tweede ronde kwantitatieve verruiming werden bevestigd in de 'minutes' van de laatste FOMC vergadering van de Federal Reserve. De vraag blijft volgens NIBC Markets Roundup hoeveel de Federal Reserve gaat opkopen. In focus deze week: - Huizenmarktcijfers, VS (gisteren en vandaag) - ZEW-index, Duitsland (vandaag) - Oktober 'minutes' Bank of England, VK (morgen) - PMI-indices, Eurozone (donderdag) - Ifo-indices, Duitsland (vrijdag)