Stijgende trend bij Duitse staatsobligaties lijkt te worden gebroken

De weekgrafiek van de Duitse bund future toont volgens Theodoor Gilissen Bankiers een aantal interessante technische details. In de eerste plaats is er afgelopen week een ‘engulfing bear’-patroon gezet: de hoogste koers vorige week werd boven de hoogste koers van de voorgaande week gezet, terwijl de laagste weeknotering onder de laagste koers van de week ervoor belandde.

Dit is een trendomkeerpatroon. In de tweede plaats is er een dubbele top gevormd. Dit is ook een trendomkeerpatroon. In de derde plaats is er een negatieve divergentie in de relatieve sterkte index zichtbaar geworden, hetgeen duidt op zwakkere rally dan de rally voorafgaand aan de eerste top.

Nog geen trendbreuk bij Spaanse staatsobligaties

De risico’s van een trendomslag in de bund future zijn dan ook toegenomen. De stijgende steunlijn ligt momenteel rond 141,50. Indien de bund future onder 141,50 noteert dan is dit een bevestiging van de beeldvorming op grond van de drie eerdere technische feiten. De trendomslag is een feit zodra de bund future onder 140 sluit.

De iBoxx EUR Sovereign Spain Index die het koersverloop van langlopend Spaans staatspapier volgt, heeft weliswaar een fors herstel opgeleverd, maar nog geen opwaartse trendbreuk en/of hogere top boven de vorige koerstop.

Met twee dalende hellingshoeken in de 20/120-daags gemiddelden wordt volgens Theodoor Gilissen Bankiers de ontspanning in de Spaanse obligatiemarkt daarom met argwaan bekeken. Er is meer voor nodig om de technische schade te repareren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content