De dag van de omslag staat diep in het geheugen gegrift: op 22 mei waarschuwde de Amerikaanse centrale bank voor het eerst voor tapering, het terugschroeven van de steunmaatregelen. Voorlopig koopt de FED nog steeds elke maand voor 85 miljard dollar aan obligaties in, maar dat bedrag zal geleidelijk aan afgebouwd worden.

Het stijgen van de rente kan echter nefaste gevolgen hebben voor de noodlijdende landen in de Europese periferie. Spanje en Italië kunnen hogere rentevoeten nauwelijks verdragen en wanneer die rente te snel stijgt kan er mogelijk een financiële ramp volgen.

De dag van de omslag staat diep in het geheugen gegrift: op 22 mei waarschuwde de Amerikaanse centrale bank voor het eerst voor tapering, het terugschroeven van de steunmaatregelen. Voorlopig koopt de FED nog steeds elke maand voor 85 miljard dollar aan obligaties in, maar dat bedrag zal geleidelijk aan afgebouwd worden. Het stijgen van de rente kan echter nefaste gevolgen hebben voor de noodlijdende landen in de Europese periferie. Spanje en Italië kunnen hogere rentevoeten nauwelijks verdragen en wanneer die rente te snel stijgt kan er mogelijk een financiële ramp volgen.