Voor de Amerikaanse beleggers zijn onder andere de resultaten van Pier 1 Imports en die van Kroger de moeite van het vermelden waard.

Oplopende rentes in periferie en Duitsland

Rentetarieven van zowel perifere landen als de kern AAA-landen liepen eergisteren op en gisteren zag men dezelfde beweging. Hiermee wordt volgens Thedoor Gilissen Bankiers het patroon doorbroken dat oplopende rentes in Italië en Spanje gepaard gaan met aankopen van Duitse obligaties en een lagere Duitse rente.

De Duitse 10-jaars rente is sinds maandagmiddag met 20 bps gestegen naar 1,50%. De 30-jaars rente is met 25 bps nog harder gestegen naar 2,15%, mede onder invloed van een besluit van de Deense regering om de rekenrente voor Deense pensioenfondsen aan te passen, waardoor er uit die hoek minder vraag is naar langlopende leningen.

De verdere stijging van de 10-jaars rentes van Spanje (naar 6,82% intraday, een nieuwe recordniveau in het eurotijdperk) en Italië (6,18%) baart zorgen.

Wanneer de lening voor de Spaanse bankensector via het ESM verloopt dan is deze senior ten opzichte van de uitstaande staatsobligaties.

Deze leidt tot zorgen bij zittende obligatiehouders en verklaart de stijging van de afgelopen dagen. De ISDA, de toezichthouders voor CDS contracten, heeft gisteren laten weten dat leningen aan het FROB (fonds voor herstructurering van de bankensector) niet tot uitbetaling van het CDS contract op Spaanse staatsobligaties zal leiden.

Voor de Amerikaanse beleggers zijn onder andere de resultaten van Pier 1 Imports en die van Kroger de moeite van het vermelden waard. Oplopende rentes in periferie en Duitsland Rentetarieven van zowel perifere landen als de kern AAA-landen liepen eergisteren op en gisteren zag men dezelfde beweging. Hiermee wordt volgens Thedoor Gilissen Bankiers het patroon doorbroken dat oplopende rentes in Italië en Spanje gepaard gaan met aankopen van Duitse obligaties en een lagere Duitse rente. De Duitse 10-jaars rente is sinds maandagmiddag met 20 bps gestegen naar 1,50%. De 30-jaars rente is met 25 bps nog harder gestegen naar 2,15%, mede onder invloed van een besluit van de Deense regering om de rekenrente voor Deense pensioenfondsen aan te passen, waardoor er uit die hoek minder vraag is naar langlopende leningen. De verdere stijging van de 10-jaars rentes van Spanje (naar 6,82% intraday, een nieuwe recordniveau in het eurotijdperk) en Italië (6,18%) baart zorgen. Wanneer de lening voor de Spaanse bankensector via het ESM verloopt dan is deze senior ten opzichte van de uitstaande staatsobligaties. Deze leidt tot zorgen bij zittende obligatiehouders en verklaart de stijging van de afgelopen dagen. De ISDA, de toezichthouders voor CDS contracten, heeft gisteren laten weten dat leningen aan het FROB (fonds voor herstructurering van de bankensector) niet tot uitbetaling van het CDS contract op Spaanse staatsobligaties zal leiden.