Stierenmarkt in uranium

Begin dit jaar leek het erop dat de uraniumaandelen de verliezen sinds de kernramp in Japan gingen goedmaken. Een notering van de uraniumprijs boven 46 dollar per pond was een technische vereiste. Zover kwam het nooit, en uranium noteert nu tegen 36 dollar per pond. Voldoende reden voor een analyse.

Van 2002 tot 2005 steeg de uraniumprijs van 10 naar 136 dollar per pond. In 2010 zakte de koers tot 40 dollar, gevolgd door een felle stijging tot 72 dollar in 2011. Sindsdien zit de grondstof in een dalende trend. Er waren oplevingen, maar net niet voldoende om trendbeleggers massaal te doen instappen. Na twee jaar dalen is er opnieuw zo’n opleving. Fundamenteel zijn de vooruitzichten hoopgevend.

Wereldwijd zijn er vierhonderd nucleaire installaties in werking, goed voor een verbruik van 165 miljoen pond per jaar. De uraniumproductie bedraagt 143 miljoen pond en de rest wordt aangevuld met het Amerikaans-Russische verrijkingscontract: de ontmanteling en de aankoop van Russische kernkoppen voor het gebruik van kernenergie. Het megatons-to-megawatt-contract loopt in december 2013 af.

Gezien de politieke spanningen tussen de Verenigde Staten en Rusland is de kans groot dat Rusland het contract beëindigt en dat het zijn voorraden verkoopt aan India, China of de hoogst biedende. Voorlopig is dat koffiedik kijken, maar de uraniumprijs is daar gevoelig aan. Een andere gunstige prijsverhogende factor voor uranium zijn de 67 reactoren die in aanbouw zijn en de driehonderd kernreactoren waarvoor een aanvraag is ingediend.

De prijs van uranium kwam tot stilstand op de Fibonacci-steun van 78,6 procent (lange-termijngrafiek). De koers doorbrak de groene weerstandslijn (R1) sinds 2011. De golden-crossanalyse plaatst de korte-termijngemiddelden (groene lijn) opnieuw boven de lange-termijngemiddelden (rode lijn). Voor een sterkere opwaartse trend moeten die gemiddelden verder uit elkaar staan.

De trendgevoelige MACD-indicator staat boven de nullijn en zijn histogram kleurt groen. De koers doorbrak vorige week met 36,25 dollar per pond voor het eerst sinds 2011 de vorige top van 35,88. Daalt de prijs van uranium opnieuw onder 34 dollar per pond, dan blijft van de recente opleving niet veel over. Gaat de prijs daarentegen richting 40 dollar per pond, dan zijn beleggingen in uraniumaandelen bijzonder interessant. Voor een robuuste trendkeer moeten we weliswaar voorbij 46 dollar per pond.

U kunt de Market Vectors Tracker Uranium NLR (48,63 dollar) op uw favorietenlijstje plaatsen en die technisch opvolgen. Gaat u echter voor het grotere risico – met navenante opbrengsten – dan is het belangrijk dat u naar de uraniumaandelen zoekt die al met de prille uraniumstijging van 34 naar 36 dollar per pond in de hoogte zijn gegaan.

Na het toepassen van een filter op de spinnenwebanalyse, ziet u op de grafiek achttien van de honderd uraniumaandelen die een relatieve sterkte van 95 procent of meer hebben. Houdt u tegelijk rekening met de omzet van de onderneming, dan schittert het Franse aandeel Areva. Terwijl de NLR-tracker van 41 naar 48 dollar is gestegen (+17%), ging dat Franse aandeel van 11 naar 19 euro (+73%). Het Canadese Baywater Uranium doet het nog beter, maar de volatiliteit van dat aandeel is veel groter.

Om succesvol te beleggen aan de hand van de technische analyse onthouden we uit dit artikel: analyseer regelmatig de prijs van belangrijke grondstoffen; bent u op zoek naar beloftevolle uraniumaandelen, houd dan de uraniumprijs scherp in de gaten; zoek en koop de sterkste stijgers binnen de sector; en vermijd de goedkoopste (sector)aandelen, want voor die lage prijs is er een reden.

Paul Gins

Zaakvoerder CompuGraphics nv

Uitgever TransStock en www.beursgrafiek.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content