In de afgelopen dagen leek de rust wat terug te keren, maar onderhuis broeit het nog steeds op de financiële markten. Wat betekenen de nog steeds aanwezige spanningen in de eurozone voor de obligatiemarkt?

Steven Steyaert (ING IM): "Laat me eerst nog even opmerken dat Ierland op korte termijn niet echt geld nodig heeft, het land is volledig gefinancierd tot het einde van het tweede kwartaal volgend jaar. Toch lijkt de kans nu reëel dat Ierland toch beroep zal moeten doen op het stabiliteitsfonds. Dit fonds is er nog tot eind 2013 en valt daarna weg."

De kans is zelfs groot dat Ierland nog dit weekend beroep gaat doen op het Euroees Stabilisatiefonds. De vraag luidt nu of nog andere landen in de knoei gaan raken, zodat de andere lidstaten opnieuw ter hulp moeten snellen. Duitsland blijft in dat geval moeilijk doen en wil de beleggers mee in het bad trekken. Merkel kreeg twee weken geleden versterking van Frankrijk, dat eveneens wil dat de beleggers mee gaan opdraaien voor de redding van een land in moeilijkheden. Steyaert: "Dat wil zeggen dat we voorlopig voorzichtig blijven wat obligaties uit de Europese periferie. Onze voorkeur gaat momenteel uit naar hoogrenderende bedrijfsobligaties en naar obligaties uitgegeven door de groeilanden."

In de afgelopen dagen leek de rust wat terug te keren, maar onderhuis broeit het nog steeds op de financiële markten. Wat betekenen de nog steeds aanwezige spanningen in de eurozone voor de obligatiemarkt? Steven Steyaert (ING IM): "Laat me eerst nog even opmerken dat Ierland op korte termijn niet echt geld nodig heeft, het land is volledig gefinancierd tot het einde van het tweede kwartaal volgend jaar. Toch lijkt de kans nu reëel dat Ierland toch beroep zal moeten doen op het stabiliteitsfonds. Dit fonds is er nog tot eind 2013 en valt daarna weg." De kans is zelfs groot dat Ierland nog dit weekend beroep gaat doen op het Euroees Stabilisatiefonds. De vraag luidt nu of nog andere landen in de knoei gaan raken, zodat de andere lidstaten opnieuw ter hulp moeten snellen. Duitsland blijft in dat geval moeilijk doen en wil de beleggers mee in het bad trekken. Merkel kreeg twee weken geleden versterking van Frankrijk, dat eveneens wil dat de beleggers mee gaan opdraaien voor de redding van een land in moeilijkheden. Steyaert: "Dat wil zeggen dat we voorlopig voorzichtig blijven wat obligaties uit de Europese periferie. Onze voorkeur gaat momenteel uit naar hoogrenderende bedrijfsobligaties en naar obligaties uitgegeven door de groeilanden."