Steven Steyaert (ING): “Banken uit zwakke landen strenger aanpakken”

Voor de Europese banksector breekt een belangrijke periode aan, want we staan weer eens voor stress tests. Inderdaad ‘weer’, want de testen die in de zomer van vorig jaar werden afgenomen waren een regelrechte afknapper. Ze waren amper achter de rug toen de Ierse banken door de vloer zakten. Een herhaling van dit scenario zal Europa ten alle prijze willen vermijden. Maar hoe gaan die stress tests dan wel georganiseerd worden?

Steven Steyaert (ING): “De banken uit zwakke landen gaan waarschijnlijk strenger aangepakt worden dan de banken uit sterke landen. Maar uiteindelijk zijn het de regelgevers in de verschillende landen die zelf de lokale reglementen mogen opstellen.”

Op die manier zal de druk op de overheden zelf wat wegvallen. Steyaert: “De financiële markten hebben er een goed oog in, zoals blijkt uit het afnemen van de spreads in de voorbije dagen. Bovendien hebben ditmaal heel wat banken proactief gereageerd. Ik verwijs daarbij naar Intesa, dat al een kapitaalverhoging heeft aangekondigd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content