Dat is alleszins de mening van strateeg Albert Edwards van Societe Generale. Edwards is van mening dat de rentepolitiek van de Europese Centrale Bank - die voor alle lidstaten natuurlijk dezelfde is - verschillende landen in de regio onconcurrentieel heeft gemaakt.

Edwards waarschuwde op het einde van de jaren 90 al voor de komst van de Aziatische crisis. De onrust die daarop volgde leidde er toe dat Rusland zijn schulden niet meer kon betalen en dat het hedge fund Long-Term Capital Management overkop ging.

De situatie in Griekenland - volgend op de problemen in Dubai - herinneren Edwards in sterke mate aan de Aziatische crisis. Als gevolg van de gemeenschappelijke rentepolitiek hebben een aantal landen hun concurrentievermogen vermogen binnen de eurozone. Dat geldt met name voor de PIIGS-landen (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje).

Dat is alleszins de mening van strateeg Albert Edwards van Societe Generale. Edwards is van mening dat de rentepolitiek van de Europese Centrale Bank - die voor alle lidstaten natuurlijk dezelfde is - verschillende landen in de regio onconcurrentieel heeft gemaakt. Edwards waarschuwde op het einde van de jaren 90 al voor de komst van de Aziatische crisis. De onrust die daarop volgde leidde er toe dat Rusland zijn schulden niet meer kon betalen en dat het hedge fund Long-Term Capital Management overkop ging. De situatie in Griekenland - volgend op de problemen in Dubai - herinneren Edwards in sterke mate aan de Aziatische crisis. Als gevolg van de gemeenschappelijke rentepolitiek hebben een aantal landen hun concurrentievermogen vermogen binnen de eurozone. Dat geldt met name voor de PIIGS-landen (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje).