Op zijn jaarlijkse persconferentie vorige zondag zei de Chinese premier Wen Jiabao vastberaden dat de yuan niet ondergewaardeerd is.

De inspanningen van de VS om de export te bevorderen door de koers van de dollar te laten verzwakken is volgens Wen een vorm van protectionisme.

Senator Chuck Schumer en NYT columnist Paul Krugman traden deze week nog in de ring en beschuldigden China er van om de koers van de yuan te manipuleren, met de bedoeling om de eigen export te promoten.

Axel Merk, president van Merk Investments, is van mening dat het niet opgaat om het Amerikaans deficiet door het buitenland te laten financieren en om daarna van protectionisme te spreken.

Merk is van mening dat zowel de Verenigde Staten als China een sterke munt zouden moeten promoten. Een sterke yuan zou op lange termijn voordelig zijn voor China.

Merk verwijst in dat verband op de eerste plaats de inflatie die moet onderdrukt worden. Een sterke munt is dan een handig hulpmiddel. Ook de vastgoedmarkt zou gebaat zijn bij een sterke yuan.

China moet de binnenlandse consumptie aanzwengelen door de inwoners van het land meer koopkracht te bieden. Dat mag echter niet gebeuren door het gebruik op grote schaal van kredietkaarten.

Op termijn moet China op de wereldmarkt niet wedijveren wat betreft prijs, maar wel wat betreft kwaliteit. Daarbij is Merk van mening dat het land geleidelijk aan moet afstappen van de afhankelijkheid van goedkope exportproducten.

Op zijn jaarlijkse persconferentie vorige zondag zei de Chinese premier Wen Jiabao vastberaden dat de yuan niet ondergewaardeerd is. De inspanningen van de VS om de export te bevorderen door de koers van de dollar te laten verzwakken is volgens Wen een vorm van protectionisme. Senator Chuck Schumer en NYT columnist Paul Krugman traden deze week nog in de ring en beschuldigden China er van om de koers van de yuan te manipuleren, met de bedoeling om de eigen export te promoten. Axel Merk, president van Merk Investments, is van mening dat het niet opgaat om het Amerikaans deficiet door het buitenland te laten financieren en om daarna van protectionisme te spreken. Merk is van mening dat zowel de Verenigde Staten als China een sterke munt zouden moeten promoten. Een sterke yuan zou op lange termijn voordelig zijn voor China. Merk verwijst in dat verband op de eerste plaats de inflatie die moet onderdrukt worden. Een sterke munt is dan een handig hulpmiddel. Ook de vastgoedmarkt zou gebaat zijn bij een sterke yuan. China moet de binnenlandse consumptie aanzwengelen door de inwoners van het land meer koopkracht te bieden. Dat mag echter niet gebeuren door het gebruik op grote schaal van kredietkaarten. Op termijn moet China op de wereldmarkt niet wedijveren wat betreft prijs, maar wel wat betreft kwaliteit. Daarbij is Merk van mening dat het land geleidelijk aan moet afstappen van de afhankelijkheid van goedkope exportproducten.