Volgens premier Wen zal 20% van de exportgerichte Chinese bedrijven failliet gaan wanneer de koers van de yuan te sterk stijgt. Een logische vraag die moet worden gesteld, is of deze veronderstelling klopt.

Andrew Freris, senior investment strategist Asia bij BNP Paribas Wealth, is van mening dat China gelijk heeft om de koers van de nationale munt niet te snel te laten revalueren.

Niemand heeft in de discussie iets gezegd over de euro. Die is duidelijk in koers gestegen tegenover de dollar, wat betekent dat de yuan is gedeprecieerd tegenover de euro.

De discussie over de Chinese munt is een volgens Freris een puur politieke kwestie, want een sterke yuan zal noch de Verenigde Staten noch China pijn doen. De VS exporteert minder dan 10% van het BBP, waarvan 10% naar China.

Ook het percentage van 20% exportgerichte bedrijven dat failliet zou gaan, lijkt Freris sterk overdreven. De Chinese economie wordt naast de export ook gedreven door investeringen en door consumptie.

Volgens premier Wen zal 20% van de exportgerichte Chinese bedrijven failliet gaan wanneer de koers van de yuan te sterk stijgt. Een logische vraag die moet worden gesteld, is of deze veronderstelling klopt. Andrew Freris, senior investment strategist Asia bij BNP Paribas Wealth, is van mening dat China gelijk heeft om de koers van de nationale munt niet te snel te laten revalueren. Niemand heeft in de discussie iets gezegd over de euro. Die is duidelijk in koers gestegen tegenover de dollar, wat betekent dat de yuan is gedeprecieerd tegenover de euro. De discussie over de Chinese munt is een volgens Freris een puur politieke kwestie, want een sterke yuan zal noch de Verenigde Staten noch China pijn doen. De VS exporteert minder dan 10% van het BBP, waarvan 10% naar China. Ook het percentage van 20% exportgerichte bedrijven dat failliet zou gaan, lijkt Freris sterk overdreven. De Chinese economie wordt naast de export ook gedreven door investeringen en door consumptie.