Danny Reweghs

Sterke euro bedreigt beursklim

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het plaatje van de Europese aandelenmarkten is de afgelopen weken minder fraai geworden. Niet dat we mogen spreken van een brutale ommekeer, maar de piek van de Eurostoxx50-index dateert van 5 mei en dat is toch al een kwartaal geleden. Het ‘Macron-effect’ is al grotendeels van de tabellen geveegd.

11 procent klim

Daarvoor is er maar één hoofdschuldige: de sterke euro. Of moeten we over een zwakke dollar spreken? De Europese eenheidsmunt is dit jaar al meer dan 11 procent geklommen tegenover de Amerikaanse munt. Dat maakt de Amerikaanse exporteurs meer en de Europese exporteurs minder concurrentieel. Een vervelende situatie voor Europese beleggers. De winst van de Eurostoxx50-index is geslonken tot zowat 5 procent sinds het jaarbegin, terwijl de Standard&Poor’s500-index op een winst van afgerond 10 procent blijft staan. Maar die winst gaat meer dan volledig in rook op door de verzwakking van ruim 10 procent van het groene biljet. De voorbije drie maanden heeft de Europese referentie-index 5 procent minder gepresteerd dan de Amerikaanse.

Het zal de Europese Centrale Bank (ECB) extra voorzichtig maken met het uitwerken van de taperingstrategie in het najaar. Een duurdere euro verlaagt de inflatie omdat de invoer goedkoper wordt. Het verhindert het halen van de inflatiedoelstelling en kan ook op de economische groei wegen. Anderzijds heeft de ECB zeker niet alleen de sleutel in handen. Het feit dat Trump alleen maar negatief in het nieuws is en weinig verkiezingsbeloften kan waarmaken, verzwakt de dollar.

Extra taksen

Een nieuwe zomer, een nieuwe rondje extra taksen voor spaarders en beleggers. Deze keer moeten de extra taksen 429 miljoen euro opbrengen. Het grootste deel (254 miljoen euro) moet komen van een vermogensbelasting, de invoering van een taks op effectenrekeningen (TER). Het tarief (0,15%) lijkt nog mee te vallen en gelukkig is er ook het minimum van 500.000 euro per persoon. Maar het is opnieuw een gevaarlijk precedent. Zodra de belasting is ingevoerd, is het eenvoudig aan het tarief en de grenzen te sleutelen. Zie de taks op de beursverrichtingen (TOB), want die is andermaal opgetrokken. De aan- en verkoop van aandelen wordt nu meer dan dubbel zo zwaar getaxeerd als 5 jaar geleden (van 0,15 naar 0,35%). Een brutale verhoging dus.

Het akkoord is deze keer wel minder eenzijdig. Het beleggen in aandelen wordt anderzijds aangemoedigd door de eerste schijf van 627 euro aan dividenden vrij te stellen van roerende voorheffing (30%) voor de private investeerder. Ook krijgt elke belastingplichtige de mogelijkheid om voortaan niet 940 maar 1200 euro per jaar aan pensioensparen te doen. Al is dat voordeel sterk uitgehold door het belastingvoordeel van 30 naar 25 procent te beperken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content