Door te beleggen in futures en deze op tijd te verkopen kan volgens Royal Bank of Scotland fysieke levering van een grondstof worden voorkomen.

Hierdoor kan toch worden geprofiteerd van mogelijke prijsstijgingen of dalingen zonder dat de belegger zelf grondstoffen hoeft te bezitten. Er worden futurecontracten uitgegeven met verschillende afloopdata.

Deze verschillende futurecontracten kunnen verschillende prijzen hebben. Wanneer de futureprijzen en afloopmaanden in een grafiek tegen elkaar worden afgezet, ontstaat de zogenaamde future curve.

Indien de prijs voor een futurecontract waarbij levering van de betreffende grondstof meteen of binnenkort plaatsvindt, lager ligt dan de prijs voor een futurecontract met levering op een latere datum spreekt men van contango.

De omgekeerde situatie van contango is backwardation. Bij aardgas geldt volgens Royal Bank of Scotland momenteel een sterke contango situatie.

Door te beleggen in futures en deze op tijd te verkopen kan volgens Royal Bank of Scotland fysieke levering van een grondstof worden voorkomen. Hierdoor kan toch worden geprofiteerd van mogelijke prijsstijgingen of dalingen zonder dat de belegger zelf grondstoffen hoeft te bezitten. Er worden futurecontracten uitgegeven met verschillende afloopdata. Deze verschillende futurecontracten kunnen verschillende prijzen hebben. Wanneer de futureprijzen en afloopmaanden in een grafiek tegen elkaar worden afgezet, ontstaat de zogenaamde future curve. Indien de prijs voor een futurecontract waarbij levering van de betreffende grondstof meteen of binnenkort plaatsvindt, lager ligt dan de prijs voor een futurecontract met levering op een latere datum spreekt men van contango. De omgekeerde situatie van contango is backwardation. Bij aardgas geldt volgens Royal Bank of Scotland momenteel een sterke contango situatie.