In 2001 kostte een troy ounce goud 253 dollar, om in september van vorig jaar een piek te bereiken op 1921,30 dollar.

Sindsdien is de goudprijs er echter niet meer in geslaagd om nieuwe recordniveaus te bereiken.

Sommige beleggers dreigen hun geduld met het goud te verliezen, wat zich af en toe verklaart in een forse terugval. De optimisten laten zich echter niet ontmoedigen, zij zijn van mening dat de zwakte bij het goud van tijdelijke aard zal zijn.

Vorige week donderdag werd een bodem voor de afgelopen 10 weken bereikt op 1627,28 dollar, per saldo is de goudprijs dit jaar al ongeveer 10% in waarde gedaald. Het ziet er bovendien niet naar uit dat er op korte termijn een forse opleving mag worden verwacht.

Sentiment rond goud was in jaren niet zo slecht

Kamal Naqvi, head of commodity investor sales bij Credit Suisse, wijst er op dat het sentiment rond het goud in jaren niet zo slecht was.

Eigenlijk is dat sentiment niet zo beroerd geweest sinds in 2001 de rally bij het goud op gang werd geschoten. Wie zich optimistisch toont over de evolutie van de goudprijs, wordt in toenemende mate als een contrarian beschouwd.

In de Verenigde Staten verbeteren de economische indicatoren waardoor de beleggers liever aandelen dan goud kopen. Aandelen profiteren namelijk volop van de economische opleving. De verkopen van goud lopen met name in de VS dan ook sterk terug.

US Mint signaleert sterke terugval in vraag naar American Eagles

De US Mint signaleert een sterke terugval in de vraag naar American Eagles, een gouden munt die als een goede indicator van het sentiment bij de beleggers wordt beschouwd. De verkoop van deze Eagles is in februari en maart teruggevallen tot het laagste niveau sinds medio 2008.

Ten opzichte van hetz elfde tijdstip vorig jaar is er sprake van een terugval met 70%.

De open interest in goud futures op Comex in New York bevindt zich op het laagste niveau voor de afgelopen tweeënhalf jaar. Maar niet alleen in de Verenigde Staten wordt minder goud verkocht, als gevolg van een verdubbeling van de belasting op de import van goud zijn ook de Indische verkopen fors gedaald.

Op basis van bovenstaande verwachten de analisten dat de goudprijs verder gaat dalen, mogelijk tot een range van 1450 tot 1520 dollar. Sommige analisten sluiten zelfs niet uit dat de hausse bij het goud voor geruime tijd achter de rug zal zijn. Het profiel van het edelmetaal is namelijk niet meer hetzelfde als het in de afgelopen twee jaar was.

In 2001 kostte een troy ounce goud 253 dollar, om in september van vorig jaar een piek te bereiken op 1921,30 dollar. Sindsdien is de goudprijs er echter niet meer in geslaagd om nieuwe recordniveaus te bereiken. Sommige beleggers dreigen hun geduld met het goud te verliezen, wat zich af en toe verklaart in een forse terugval. De optimisten laten zich echter niet ontmoedigen, zij zijn van mening dat de zwakte bij het goud van tijdelijke aard zal zijn. Vorige week donderdag werd een bodem voor de afgelopen 10 weken bereikt op 1627,28 dollar, per saldo is de goudprijs dit jaar al ongeveer 10% in waarde gedaald. Het ziet er bovendien niet naar uit dat er op korte termijn een forse opleving mag worden verwacht. Sentiment rond goud was in jaren niet zo slecht Kamal Naqvi, head of commodity investor sales bij Credit Suisse, wijst er op dat het sentiment rond het goud in jaren niet zo slecht was. Eigenlijk is dat sentiment niet zo beroerd geweest sinds in 2001 de rally bij het goud op gang werd geschoten. Wie zich optimistisch toont over de evolutie van de goudprijs, wordt in toenemende mate als een contrarian beschouwd. In de Verenigde Staten verbeteren de economische indicatoren waardoor de beleggers liever aandelen dan goud kopen. Aandelen profiteren namelijk volop van de economische opleving. De verkopen van goud lopen met name in de VS dan ook sterk terug. US Mint signaleert sterke terugval in vraag naar American Eagles De US Mint signaleert een sterke terugval in de vraag naar American Eagles, een gouden munt die als een goede indicator van het sentiment bij de beleggers wordt beschouwd. De verkoop van deze Eagles is in februari en maart teruggevallen tot het laagste niveau sinds medio 2008. Ten opzichte van hetz elfde tijdstip vorig jaar is er sprake van een terugval met 70%. De open interest in goud futures op Comex in New York bevindt zich op het laagste niveau voor de afgelopen tweeënhalf jaar. Maar niet alleen in de Verenigde Staten wordt minder goud verkocht, als gevolg van een verdubbeling van de belasting op de import van goud zijn ook de Indische verkopen fors gedaald. Op basis van bovenstaande verwachten de analisten dat de goudprijs verder gaat dalen, mogelijk tot een range van 1450 tot 1520 dollar. Sommige analisten sluiten zelfs niet uit dat de hausse bij het goud voor geruime tijd achter de rug zal zijn. Het profiel van het edelmetaal is namelijk niet meer hetzelfde als het in de afgelopen twee jaar was.