Stephen Roach, hoofdeconoom bij Morgan Stanley, is het echter niet eens met zijn collega. Roach wil de consumptie in China stimuleren, eerder dan de monetaire politiek te wijzigen.

In een interview met Bloomberg zei Roach dat Krugman volledig op het verkeerde spoor zit. De Verenigde Staten zouden zich met de eigen problemen moeten bezighouden, namelijk het optrekken van de spaarquota.

Krugman heeft vannacht Roach al van antwoord gediend door nogmaals te stellen dat China wel degelijk zijn munt kunstmatig hoog houdt en daardoor de wereldeconomie belet om te groeien aan het tempo waarin ze onder normale omstandigheden zou kunnen groeien.

De regering van premier Wen Jiabao heeft de yuan sinds medio 2008 vastgepind in een verhouding van 6,83 yuan per dollar. In de jaren voordien werd de munt met 21% opgewaardeerd.

De vaste wisselkoersverhouding is bedoeld om de Chinese export te beschermen. Dankzij haar monetaire politiek is China er in geslaagd om voor 2400 miljard dollar aan valutareserves aan te leggen.

Stephen Roach, hoofdeconoom bij Morgan Stanley, is het echter niet eens met zijn collega. Roach wil de consumptie in China stimuleren, eerder dan de monetaire politiek te wijzigen. In een interview met Bloomberg zei Roach dat Krugman volledig op het verkeerde spoor zit. De Verenigde Staten zouden zich met de eigen problemen moeten bezighouden, namelijk het optrekken van de spaarquota. Krugman heeft vannacht Roach al van antwoord gediend door nogmaals te stellen dat China wel degelijk zijn munt kunstmatig hoog houdt en daardoor de wereldeconomie belet om te groeien aan het tempo waarin ze onder normale omstandigheden zou kunnen groeien. De regering van premier Wen Jiabao heeft de yuan sinds medio 2008 vastgepind in een verhouding van 6,83 yuan per dollar. In de jaren voordien werd de munt met 21% opgewaardeerd. De vaste wisselkoersverhouding is bedoeld om de Chinese export te beschermen. Dankzij haar monetaire politiek is China er in geslaagd om voor 2400 miljard dollar aan valutareserves aan te leggen.