De Europese schuldencrisis blijft als een donkere wolk boven de financiële markten hangen, maar de meeste macro-economische conjunctuurindicatoren, die de afgelopen week werden gepubliceerd, waren over het algemeen positief.

De Europese regeringsleiders hebben donderdagnacht een akkoord bereikt over het permanent maken van het European Financial Stability Facility (het Europese steunfonds), dat in 2013 zou aflopen.

Maar over een verhoging van het huidige bedrag van EUR 750 miljard werd niets gemeld. Het is volgens ABN Amro dan ook de vraag of dit op de financiële markten als voldoende wordt beoordeeld om de rust te doen weerkeren.

Dat de kredietwaardigheid van Spanje door Moody's "under review" is geplaatst en de kredietwaardigheid van Ierland in één klap met vijf stappen is verlaagd tot Baa1 (van Aa2) werkt daaraan volgens ABN Amro natuurlijk niet mee.

Op het macrovlak sprongen volgens de bank vooral de voorlopende indicatoren in de Verenigde Staten en Europa in het oog. In de Verenigde Staten gaven de Empire State Manufacturing Index en de Philadelphia Fed Index, die beide een eerste indicatie zijn voor de situatie in december, een positief signaal af.

In Europa bleken de inkoopmanagers in de industrie wat optimistischer, maar in de dienstensector juist wat minder optimistisch.

De Europese schuldencrisis blijft als een donkere wolk boven de financiële markten hangen, maar de meeste macro-economische conjunctuurindicatoren, die de afgelopen week werden gepubliceerd, waren over het algemeen positief. De Europese regeringsleiders hebben donderdagnacht een akkoord bereikt over het permanent maken van het European Financial Stability Facility (het Europese steunfonds), dat in 2013 zou aflopen. Maar over een verhoging van het huidige bedrag van EUR 750 miljard werd niets gemeld. Het is volgens ABN Amro dan ook de vraag of dit op de financiële markten als voldoende wordt beoordeeld om de rust te doen weerkeren. Dat de kredietwaardigheid van Spanje door Moody's "under review" is geplaatst en de kredietwaardigheid van Ierland in één klap met vijf stappen is verlaagd tot Baa1 (van Aa2) werkt daaraan volgens ABN Amro natuurlijk niet mee. Op het macrovlak sprongen volgens de bank vooral de voorlopende indicatoren in de Verenigde Staten en Europa in het oog. In de Verenigde Staten gaven de Empire State Manufacturing Index en de Philadelphia Fed Index, die beide een eerste indicatie zijn voor de situatie in december, een positief signaal af. In Europa bleken de inkoopmanagers in de industrie wat optimistischer, maar in de dienstensector juist wat minder optimistisch.