Stefan Duchateau: "De westerse consument is echter nog niet hersteld van de rake klappen in 2008 , noch inzake tewerkstelling, noch wat betreft vertrouwen. De beperkte groei in Europa en de VSA wordt vooral aangedreven door export naar de werkelijke groeipolen van dit moment, met China en India op kop. Zowel de industriële motor als de consumptieve bestedingen draaien hier wel op volle toeren, zodanig dat zelfs een aantal maatregelen moeten worden genomen om oververhitting te vermijden."

Omwille van de beperkte vrees voor inflatie in de VSA en Europa, is een substantiële rente-opstoot op de lange looptijden momenteel niet aan de orde. Wel ontstaat er een zekere opwaarste druk op basis van de korte termijn tarieven.

Duchateau: "Door de liquiditeitstoevoer medio oktober terug te schroeven, heeft de ECB kunnen bewerkstelligen dat de KT tarieven immers terug naar normale niveau's tenderen die -ruw geschat- 0.5% hoger liggen dan de kunstmatige extreem lage rentevoeten die het afgelopen anderhalf jaar op de geldmarkten werden toegepast. Omdat het verschil tussen tarieven op lange termijn en korte termijn zich reeds op een zeer laag niveau bevindt (een onrechtstreeeks gevolg van de trage economische groei) zal een (beperkte) stijging van de korte termijn-tarieven zich ook vertalen in een (beperkte) stijging van de rente-tarieven op lange termijn."

Stefan Duchateau: "De westerse consument is echter nog niet hersteld van de rake klappen in 2008 , noch inzake tewerkstelling, noch wat betreft vertrouwen. De beperkte groei in Europa en de VSA wordt vooral aangedreven door export naar de werkelijke groeipolen van dit moment, met China en India op kop. Zowel de industriële motor als de consumptieve bestedingen draaien hier wel op volle toeren, zodanig dat zelfs een aantal maatregelen moeten worden genomen om oververhitting te vermijden." Omwille van de beperkte vrees voor inflatie in de VSA en Europa, is een substantiële rente-opstoot op de lange looptijden momenteel niet aan de orde. Wel ontstaat er een zekere opwaarste druk op basis van de korte termijn tarieven. Duchateau: "Door de liquiditeitstoevoer medio oktober terug te schroeven, heeft de ECB kunnen bewerkstelligen dat de KT tarieven immers terug naar normale niveau's tenderen die -ruw geschat- 0.5% hoger liggen dan de kunstmatige extreem lage rentevoeten die het afgelopen anderhalf jaar op de geldmarkten werden toegepast. Omdat het verschil tussen tarieven op lange termijn en korte termijn zich reeds op een zeer laag niveau bevindt (een onrechtstreeeks gevolg van de trage economische groei) zal een (beperkte) stijging van de korte termijn-tarieven zich ook vertalen in een (beperkte) stijging van de rente-tarieven op lange termijn."