Stefan Duchateau: "De consequenties op het Amerikaanse begrotingsbeleid zouden echter van die aard kunnen zijn dat de drang naar nog meer besparingen verder toeneemt en hiermee een substantiële economische terugval dreigt te veroorzaken .

Wat oorspronkelijk alleen maar een politieke crisis was en vooral duidde op een doorzichtig tactisch manoeuvre van de republikeinse partij om de positie van Obama te verzwakken in de context van de verkiezingen van 2012, dreigt zich nu te vertalen in een reële economische terugslag. De recente conjunctuurindicatoren wijzen alleszins reeds in de richting. Zonder dit oorspronkelijk kunstmatige probleem zou de economie op een weliswaar redelijk traag tempo een uitweg hebben gevonden dankzij de lage rentevoeten en verhoogde activiteit in sommige industriële sectoren."

De "deal" tussen republikeinen en democraten leidt echter tot draconische besparingen zonder enige onderbouw of enige doelstelling en gold enkel als voorwaarde om schuldenplafond te verhogen. Door de prijs voor de democraten zo hoog mogelijk op te voeren dreigt men echter zijn eigen economie in de voet te schieten. Vanuit economische analyse is dit zowat slechts denkbare "deal", vanuit politiek perspectief ziet dat er misschien anders uit ...

Stefan Duchateau: "De precieze bedoeling van het ratingbureau is ons nog niet helemaal duidelijk om precies op dit moment nog een open deur in te gaan trappen - Waarschijnlijk heeft deze zet intussen meer economische en financiële schade veroorzaakt dan de terroristische aanslagen van 2001. Oplossingen voor de huidige problematiek in de VSA zijn zeker denkbaar en relatief eenvoudig uit te voeren. De voorzitter van de centrale bank zal intussen zeker een nieuwe ronde van liquiditeitsinjecties overwegen, terwijl in het verleden de Amerikaanse economie steeds over voldoende flexibiliteit en innovatiekracht heeft beschikt om dergelijke problemen vrij snel te overwinnen."

Stefan Duchateau: "De consequenties op het Amerikaanse begrotingsbeleid zouden echter van die aard kunnen zijn dat de drang naar nog meer besparingen verder toeneemt en hiermee een substantiële economische terugval dreigt te veroorzaken . Wat oorspronkelijk alleen maar een politieke crisis was en vooral duidde op een doorzichtig tactisch manoeuvre van de republikeinse partij om de positie van Obama te verzwakken in de context van de verkiezingen van 2012, dreigt zich nu te vertalen in een reële economische terugslag. De recente conjunctuurindicatoren wijzen alleszins reeds in de richting. Zonder dit oorspronkelijk kunstmatige probleem zou de economie op een weliswaar redelijk traag tempo een uitweg hebben gevonden dankzij de lage rentevoeten en verhoogde activiteit in sommige industriële sectoren." De "deal" tussen republikeinen en democraten leidt echter tot draconische besparingen zonder enige onderbouw of enige doelstelling en gold enkel als voorwaarde om schuldenplafond te verhogen. Door de prijs voor de democraten zo hoog mogelijk op te voeren dreigt men echter zijn eigen economie in de voet te schieten. Vanuit economische analyse is dit zowat slechts denkbare "deal", vanuit politiek perspectief ziet dat er misschien anders uit ... Stefan Duchateau: "De precieze bedoeling van het ratingbureau is ons nog niet helemaal duidelijk om precies op dit moment nog een open deur in te gaan trappen - Waarschijnlijk heeft deze zet intussen meer economische en financiële schade veroorzaakt dan de terroristische aanslagen van 2001. Oplossingen voor de huidige problematiek in de VSA zijn zeker denkbaar en relatief eenvoudig uit te voeren. De voorzitter van de centrale bank zal intussen zeker een nieuwe ronde van liquiditeitsinjecties overwegen, terwijl in het verleden de Amerikaanse economie steeds over voldoende flexibiliteit en innovatiekracht heeft beschikt om dergelijke problemen vrij snel te overwinnen."