Stefan Duchateau: "Vanuit deze vaststellingen is er inderdaad weinig reden om voor een structurele ontaarding van onze rentepositie te moeten vrezen. Vanzelfsprekend compenseert dit ook voor een belangrijk stuk de negatieve gevolgen van het uitblijven van een (nieuwe) regering - Een tekortkoming die overigens niet eens overschat moet worden. We hebben ondermeer een Vlaamse, Duitstalige, Brusselse en Waalse regering en een federale regering van lopende zaken. Het lijkt zo eerder dat we wat te veel regeringen hebben in plaats van te weinig - Maar dat zal ongetwijfeld wel zijn goede redenen hebben."

Het signaal dat men aan de financiële markten wil geven door extra aandacht te geven aan de begroting van dit jaar dreigt echter door de financiële markten volkomen verkeerd geïgnoreerd te worden. De oorzaak voor het wegebbende vertrouwen is immers helemaal niet te zoeken in de economische parameters van ons land , maar in twee andere pijnpunten.

Stefan Duchateau: "De eerste reden moet gezocht worden in de deadline omtrent de regeringsvorming die het ratingbureau Standard & Poors recent heeft gesteld. Het tweede pijnpunt is echter veel fundamenteler en betreft de bijzondere gevoeligheid van ons land voor een nieuwe negatieve ontwikkelingen in de financiële sector, die mogelijk op korte termijn uitgelokt kunnen worden door de nieuw aangekondigde stress-testen op de Europese systeembanken."

Stefan Duchateau: "Vanuit deze vaststellingen is er inderdaad weinig reden om voor een structurele ontaarding van onze rentepositie te moeten vrezen. Vanzelfsprekend compenseert dit ook voor een belangrijk stuk de negatieve gevolgen van het uitblijven van een (nieuwe) regering - Een tekortkoming die overigens niet eens overschat moet worden. We hebben ondermeer een Vlaamse, Duitstalige, Brusselse en Waalse regering en een federale regering van lopende zaken. Het lijkt zo eerder dat we wat te veel regeringen hebben in plaats van te weinig - Maar dat zal ongetwijfeld wel zijn goede redenen hebben." Het signaal dat men aan de financiële markten wil geven door extra aandacht te geven aan de begroting van dit jaar dreigt echter door de financiële markten volkomen verkeerd geïgnoreerd te worden. De oorzaak voor het wegebbende vertrouwen is immers helemaal niet te zoeken in de economische parameters van ons land , maar in twee andere pijnpunten. Stefan Duchateau: "De eerste reden moet gezocht worden in de deadline omtrent de regeringsvorming die het ratingbureau Standard & Poors recent heeft gesteld. Het tweede pijnpunt is echter veel fundamenteler en betreft de bijzondere gevoeligheid van ons land voor een nieuwe negatieve ontwikkelingen in de financiële sector, die mogelijk op korte termijn uitgelokt kunnen worden door de nieuw aangekondigde stress-testen op de Europese systeembanken."