Denken de Franse, Belgische en Spaanse banken en verzekeraars nu werkelijk dat de aangehouden posities in veilig gewaand papier enig verschil zullen maken wanneer hun overheden volledig onderuit schuiven en zullen moeten falen op hun verplichtingen?

Dergelijk zelfdestructief gedrag is een teken van een compleet gebrek aan enige visie en zal uiteindelijk de hele eurozone onderuit helpen.

Stefan Duchateau: "Vandaar een radicale oproep om een dam op te werpen en enige weerbaarheid te tonen tegen dergelijke stupiditeit door massaal de Duitse, Nederlandse en Finse obligaties terug te verkopen, de obligaties van de eigen overheid terug op te kopen en hiermee een onmiddellijke trendommekeer te bewerkstelligen. De posities bij onze binnenlandse institutionele beleggers zijn zeer substantieel en zeker van aard een fundamentele impact uit te lokken. Dit vereist enige coördinatie maar door met een paar massale en substantiële bewegingen de eigen Staatschuld op te kopen en zich van Duits, Nederlands en Fins papier te ontdoen zullen de vermaledijde speculanten verpletterd worden onder het gewicht van hun eigen shortposities ( al is dit niet grootste probleem ). Dit is duizendmaal effectiever dan welke vorm van Tobin-taks dan ook."

Een dergelijke strategische zet moet echter ondersteund worden door de nodige politieke maatregelen die onderliggende economische oorzaak van het verval in competitiviteit wegnemen binnen een redelijke termijn.

Ook van het toezichthoudend kader moet enige bereidheid worden verondersteld. In plaats van nu een massale "de-leveraging" op te dringen (met andere woorden , de banken in de bedreigde landen te verplichten om te verkopen om zo -ogenschijnlijk- een betere kapitaalratio te tonen) , zou het beter zijn deze negatieve spiraal (tijdelijk) te stoppen door de operatie minstens te nuanceren voor papier van de eigen (bedreigde) overheid.

Stefan Duchateau: "Is dit (een milde vorm van) protectionisme ? Als het dit is wat we nodig hebben om ons van een levensbedreigende situatie te redden, dan moet het maar kunnen : Terugslaan daar waar de vijand het minst op is voorzien. Met name door in plaats van te mijmeren over mogelijke ECB-steun of Duitse miljardentransferten , zelf zijn lot in handen te nemen met een gecoördineerd tegenoffensief. Quick, massive and decisive ... ik garandeer u spectaculair succes. "Zou een heel klein beetje oorlog soms niet beter kunnen zijn?" vroeg Noordkaap zich af - in deze context zeker terecht , want dit verdriet gaat (intussen) veel te diep."

Denken de Franse, Belgische en Spaanse banken en verzekeraars nu werkelijk dat de aangehouden posities in veilig gewaand papier enig verschil zullen maken wanneer hun overheden volledig onderuit schuiven en zullen moeten falen op hun verplichtingen? Dergelijk zelfdestructief gedrag is een teken van een compleet gebrek aan enige visie en zal uiteindelijk de hele eurozone onderuit helpen. Stefan Duchateau: "Vandaar een radicale oproep om een dam op te werpen en enige weerbaarheid te tonen tegen dergelijke stupiditeit door massaal de Duitse, Nederlandse en Finse obligaties terug te verkopen, de obligaties van de eigen overheid terug op te kopen en hiermee een onmiddellijke trendommekeer te bewerkstelligen. De posities bij onze binnenlandse institutionele beleggers zijn zeer substantieel en zeker van aard een fundamentele impact uit te lokken. Dit vereist enige coördinatie maar door met een paar massale en substantiële bewegingen de eigen Staatschuld op te kopen en zich van Duits, Nederlands en Fins papier te ontdoen zullen de vermaledijde speculanten verpletterd worden onder het gewicht van hun eigen shortposities ( al is dit niet grootste probleem ). Dit is duizendmaal effectiever dan welke vorm van Tobin-taks dan ook." Een dergelijke strategische zet moet echter ondersteund worden door de nodige politieke maatregelen die onderliggende economische oorzaak van het verval in competitiviteit wegnemen binnen een redelijke termijn. Ook van het toezichthoudend kader moet enige bereidheid worden verondersteld. In plaats van nu een massale "de-leveraging" op te dringen (met andere woorden , de banken in de bedreigde landen te verplichten om te verkopen om zo -ogenschijnlijk- een betere kapitaalratio te tonen) , zou het beter zijn deze negatieve spiraal (tijdelijk) te stoppen door de operatie minstens te nuanceren voor papier van de eigen (bedreigde) overheid. Stefan Duchateau: "Is dit (een milde vorm van) protectionisme ? Als het dit is wat we nodig hebben om ons van een levensbedreigende situatie te redden, dan moet het maar kunnen : Terugslaan daar waar de vijand het minst op is voorzien. Met name door in plaats van te mijmeren over mogelijke ECB-steun of Duitse miljardentransferten , zelf zijn lot in handen te nemen met een gecoördineerd tegenoffensief. Quick, massive and decisive ... ik garandeer u spectaculair succes. "Zou een heel klein beetje oorlog soms niet beter kunnen zijn?" vroeg Noordkaap zich af - in deze context zeker terecht , want dit verdriet gaat (intussen) veel te diep."