Dit is op zich een gedeeltelijke verantwoording voor de opgelegde draconische besparingen. Deze harde maatregelen zijn echter onvoldoende om met zekerheid te stellen dat de fundamenteel ontwrichte competitiviteit van Griekenland substantieel zal verbeteren.

Stefan Duchateau: "Hiervoor is een soort devaluatie nodig maar dan zonder de nadelen ervan en zonder uit de Euro te moeten stappen : Het lijkt wel de kwadratuur van de cirkel maar toch is dit mogelijk. Om op middellange termijn de Griekse bevolking enig perspectief te bieden moeten we een aantal innovatieve ingrepen durven overwegen. De competitiviteit van Griekenland kan enkel worden hersteld wanneer de lokale economie tijdelijk wordt afgeschermd tegen de veel sterkere concurrenten. Dit kan bijvoorbeeld door de lonen gedeeltelijk uit te betalen in vouchers, uit te geven door de Griekse Centrale Bank. Deze vouchers kunnen enkel worden gebruikt voor de aankoop van lokale producten en zijn tegen een vaste wisselkoers omwisselbaar tegen Euro's. Deze wisselkoers van ongeveer 70% moet het opgelopen competitiviteitsnadeel reflecteren. Iedere economist kent natuurlijk de gevaren van een veralgemeend protectionisme, maar dat betekent zeker niet dat een dergelijke chirurgische ingreep niet verantwoord zou zijn. Of deze schoktherapie het gewenste resultaat kan opleveren is niet gegarandeerd maar de huidige maatregelen zullen met stellige zekerheid niet volstaan om het beoogde doel te bereiken."

Dit is op zich een gedeeltelijke verantwoording voor de opgelegde draconische besparingen. Deze harde maatregelen zijn echter onvoldoende om met zekerheid te stellen dat de fundamenteel ontwrichte competitiviteit van Griekenland substantieel zal verbeteren. Stefan Duchateau: "Hiervoor is een soort devaluatie nodig maar dan zonder de nadelen ervan en zonder uit de Euro te moeten stappen : Het lijkt wel de kwadratuur van de cirkel maar toch is dit mogelijk. Om op middellange termijn de Griekse bevolking enig perspectief te bieden moeten we een aantal innovatieve ingrepen durven overwegen. De competitiviteit van Griekenland kan enkel worden hersteld wanneer de lokale economie tijdelijk wordt afgeschermd tegen de veel sterkere concurrenten. Dit kan bijvoorbeeld door de lonen gedeeltelijk uit te betalen in vouchers, uit te geven door de Griekse Centrale Bank. Deze vouchers kunnen enkel worden gebruikt voor de aankoop van lokale producten en zijn tegen een vaste wisselkoers omwisselbaar tegen Euro's. Deze wisselkoers van ongeveer 70% moet het opgelopen competitiviteitsnadeel reflecteren. Iedere economist kent natuurlijk de gevaren van een veralgemeend protectionisme, maar dat betekent zeker niet dat een dergelijke chirurgische ingreep niet verantwoord zou zijn. Of deze schoktherapie het gewenste resultaat kan opleveren is niet gegarandeerd maar de huidige maatregelen zullen met stellige zekerheid niet volstaan om het beoogde doel te bereiken."