Stefan Duchateau: "Om zinvolle uitspraken te doen over de houdbaarheid van de hausse bij het goud, is het wenselijk om eerst de onderliggende fundamentele redenen van een dergelijke stijging te onderzoeken. De aanbodfactoren (stijgende productie en recyclage-volumes) lijken eerder op een afkoeling van de prijzen te wijzen, maar dit argument weegt zeker niet op tegen de toegenomen vraagcomponent en de sterk gestegen risico-aversie , op zich gevoed door diverse vormen van onzekerheid op de financiële markten."

Een eerste bijdrage tot een toename van de risico-aversie (of is het gewoon toegenomen globaal risico?) wordt geleverd door de recente bewegingen van de dollarkoers ( als exponent van de onzekerheid op de wisselmarkten).

Stefan Duchateau: "De uitlatingen van Bernanke lijken wel te wijzen op een gewenste daling van de US$ om de concurrentiekracht van de Amerikaanse bedrijven te laten toenemen om hiermee de enorme onevenwichten in de handelspositie met China te herstellen."

Niet onbegrijpelijk en passend in een te vermoeden onderliggende strategie in twee stappen : Lagere lange termijn-rente veroorzaken door overheidobligaties terug te kopen om hiermee dan de interne economie te stimuleren en vooral de consument uit zijn winterslaap halen.

Stefan Duchateau: "Zonder de hulp van deze laatste zal de wereldeconomie hoe dan ook terug beginnen te sputteren. Men kan immers niet blijven verwachten dat de globale economische groei op duurzame wijze wordt verder gezet door enkel gebruik te moeten van de interne Chinese en Indische groeimotoren. ( Die overigens reeds licht afkoelen, op zich een gunstige evolutie voor de locale houdbaarheid op wat langere termijn)."

Stefan Duchateau: "Om zinvolle uitspraken te doen over de houdbaarheid van de hausse bij het goud, is het wenselijk om eerst de onderliggende fundamentele redenen van een dergelijke stijging te onderzoeken. De aanbodfactoren (stijgende productie en recyclage-volumes) lijken eerder op een afkoeling van de prijzen te wijzen, maar dit argument weegt zeker niet op tegen de toegenomen vraagcomponent en de sterk gestegen risico-aversie , op zich gevoed door diverse vormen van onzekerheid op de financiële markten." Een eerste bijdrage tot een toename van de risico-aversie (of is het gewoon toegenomen globaal risico?) wordt geleverd door de recente bewegingen van de dollarkoers ( als exponent van de onzekerheid op de wisselmarkten). Stefan Duchateau: "De uitlatingen van Bernanke lijken wel te wijzen op een gewenste daling van de US$ om de concurrentiekracht van de Amerikaanse bedrijven te laten toenemen om hiermee de enorme onevenwichten in de handelspositie met China te herstellen." Niet onbegrijpelijk en passend in een te vermoeden onderliggende strategie in twee stappen : Lagere lange termijn-rente veroorzaken door overheidobligaties terug te kopen om hiermee dan de interne economie te stimuleren en vooral de consument uit zijn winterslaap halen. Stefan Duchateau: "Zonder de hulp van deze laatste zal de wereldeconomie hoe dan ook terug beginnen te sputteren. Men kan immers niet blijven verwachten dat de globale economische groei op duurzame wijze wordt verder gezet door enkel gebruik te moeten van de interne Chinese en Indische groeimotoren. ( Die overigens reeds licht afkoelen, op zich een gunstige evolutie voor de locale houdbaarheid op wat langere termijn)."