Professor en beleggingsadviseur Stefan Duchateau: "Vooral het digitale karakter van het mogelijke verloop van de Europese financieel-economische parameters accentueert de moeilijkheidsgraad om tot een accurate previsie te komen. Enerzijds bestaan er ongetwijfeld bijzondere opportuniteiten wanneer de Eurocrisis een fundamentele oplossing zou vinden , maar anderzijds gaapt een diepe afgrond wanneer het duidelijk dreigt te worden dat er geen werkbare consensus kan worden gevonden tussen de Europese regeringsleiders. In dit laatste geval is een wereldwijde recessie met diepgaande financiële consequenties onafwendbaar. Maar men moet niet noodzakelijk enkel in de afgrond staren wanneer er wel degelijk alternatieven en realistische oplossingen zijn."

In de afgelopen weken kregen de beurzen alleszins nog het voordeel van de twijfel.

Stefan Duchateau: "Bij de laatste Eurotop werd immers een belangrijke stap in de juiste richting gezet, terwijl voorafgaand de ECB (eindelijk) besliste om de systeemcrisis in zijn kern aan te pakken, met name door een quasi-onbeperkte liquiditeitstoevoer te voorzien in plaats van de vroegere, nutteloze inspanningen om de indruk van een verbeterde solvabiliteit op te wekken. Dit laatste werkte overigens het verval van de overheidsobligaties alleen maar verder in de hand door een verplichte afbouw van de activa van de probleembanken om hiermee schijnbaar een verbetering in de solvabiliteit aan te tonen."

Professor en beleggingsadviseur Stefan Duchateau: "Vooral het digitale karakter van het mogelijke verloop van de Europese financieel-economische parameters accentueert de moeilijkheidsgraad om tot een accurate previsie te komen. Enerzijds bestaan er ongetwijfeld bijzondere opportuniteiten wanneer de Eurocrisis een fundamentele oplossing zou vinden , maar anderzijds gaapt een diepe afgrond wanneer het duidelijk dreigt te worden dat er geen werkbare consensus kan worden gevonden tussen de Europese regeringsleiders. In dit laatste geval is een wereldwijde recessie met diepgaande financiële consequenties onafwendbaar. Maar men moet niet noodzakelijk enkel in de afgrond staren wanneer er wel degelijk alternatieven en realistische oplossingen zijn." In de afgelopen weken kregen de beurzen alleszins nog het voordeel van de twijfel. Stefan Duchateau: "Bij de laatste Eurotop werd immers een belangrijke stap in de juiste richting gezet, terwijl voorafgaand de ECB (eindelijk) besliste om de systeemcrisis in zijn kern aan te pakken, met name door een quasi-onbeperkte liquiditeitstoevoer te voorzien in plaats van de vroegere, nutteloze inspanningen om de indruk van een verbeterde solvabiliteit op te wekken. Dit laatste werkte overigens het verval van de overheidsobligaties alleen maar verder in de hand door een verplichte afbouw van de activa van de probleembanken om hiermee schijnbaar een verbetering in de solvabiliteit aan te tonen."