Professor en dr. Stefan Duchateau: "In een onmiddellijke reactie stelt het IMF dat deze cijfers geenszins wijzen op een fundamentele breuk met het pad van economische groei dat sedert de diepe crisis van 2008 werd ingeslagen. In het wollige technische jargon wordt de huidige groeikrimp dan ook omschreven als een "mid cycle slowdown" maar men kan niet vermijden dat een aantal potentieel negatieve scenario's terug aandacht krijgen."

In China kan dit vooral betrekking hebben een overdreven afkoeling, nadat de Chinese overheid terecht en met veel vakkennis de groei van de geldhoeveelheid terug in het gareel heeft proberen te krijgen.

Stefan Duchateau: "De huidige afkoeling via een beperking van het kredietaanbod heeft tot nu toe het gewenste effect bereikt , met name een aftopping van de inflatieverwachtingen, zodat een bijsturing van de economische groei zeker mogelijk is wanneer de economie inderdaad teveel zou zijn afgekoeld. We gaan ervan uit dat de Chinese economie niet fundamenteel van zijn pad is afgeweken."

De Amerikaanse economie ondervond in de afgelopen maanden tijdelijk hinder van een aantal externe, eerder technische factoren zoals het zeer slechte weer, disrupties in de industriële aanbodketens na de uitval van een aantal Japanse producenten.

Stefan Duchateau: "Een aantal fundamentele factoren blijven echter wegen op de ontwikkelingen. Het tergend lage herstel van de arbeidsmarkt, het erratische verloop van de bouwactiviteit en (verder)dalende huizenprijzen zijn immers niet van aard om het consumenten te herstellen vandaar dat het economische herstel wat fragiel blijft. In zijn meest recente update gaat het IMF er vanuit dat de vooruitzichten van zowel de Chinese als Amerikaanse economische groei slechts in zeer beperkte mate moeten worden bijgestuurd en er geen indicatie van een economische terugval, hooguit van een tijdelijke vertraging van de groei."

Professor en dr. Stefan Duchateau: "In een onmiddellijke reactie stelt het IMF dat deze cijfers geenszins wijzen op een fundamentele breuk met het pad van economische groei dat sedert de diepe crisis van 2008 werd ingeslagen. In het wollige technische jargon wordt de huidige groeikrimp dan ook omschreven als een "mid cycle slowdown" maar men kan niet vermijden dat een aantal potentieel negatieve scenario's terug aandacht krijgen." In China kan dit vooral betrekking hebben een overdreven afkoeling, nadat de Chinese overheid terecht en met veel vakkennis de groei van de geldhoeveelheid terug in het gareel heeft proberen te krijgen. Stefan Duchateau: "De huidige afkoeling via een beperking van het kredietaanbod heeft tot nu toe het gewenste effect bereikt , met name een aftopping van de inflatieverwachtingen, zodat een bijsturing van de economische groei zeker mogelijk is wanneer de economie inderdaad teveel zou zijn afgekoeld. We gaan ervan uit dat de Chinese economie niet fundamenteel van zijn pad is afgeweken." De Amerikaanse economie ondervond in de afgelopen maanden tijdelijk hinder van een aantal externe, eerder technische factoren zoals het zeer slechte weer, disrupties in de industriële aanbodketens na de uitval van een aantal Japanse producenten. Stefan Duchateau: "Een aantal fundamentele factoren blijven echter wegen op de ontwikkelingen. Het tergend lage herstel van de arbeidsmarkt, het erratische verloop van de bouwactiviteit en (verder)dalende huizenprijzen zijn immers niet van aard om het consumenten te herstellen vandaar dat het economische herstel wat fragiel blijft. In zijn meest recente update gaat het IMF er vanuit dat de vooruitzichten van zowel de Chinese als Amerikaanse economische groei slechts in zeer beperkte mate moeten worden bijgestuurd en er geen indicatie van een economische terugval, hooguit van een tijdelijke vertraging van de groei."