Stefaan Casteleyn (Merit Capital): "Zoals het geval voor de meeste varkens binnen de Europese Unie moeten nu ook Portugal en Spanje naar de slachtbank. De volgende weken dreigt de ultieme krachtmeting. De financiële markten zullen testen of de Europese Unie het ESM (European Stability Mechanism) effectief tot het einde zal verdedigen. Uiteraard zal dit alles breed uitgesmeerd worden in de media en zullen de superlatieven kwistig in het rond vliegen."

Terwijl alle ogen gericht blijven op de periferie ligt de kern er wat eenzaam bij. Duitland maakt meer dan 30 % van het BNP van de Eurozone uit en is op z'n eentje heel wat belangrijker dan de PIGS.

Casteleyn: "De IFO-index, die het vertrouwen van de Duitse ondernemers peilt, is gestegen tot het hoogste niveau sinds de Duitse hereniging in 1990. De Duitse werkloosheid blijft dalen zodat er nu zelfs openlijk over "full employment" gesproken wordt. De kleinhandelsverkopen stijgen al twee jaar sterker dan verwacht. Staat Duitland alleen ? Niet helemaal, ook in Scandinavië en in mindere mate in de Benelux is de situatie best positief. Zelfs Frankrijk en Italië zijn waarschijnlijk in betere doen dan velen (willen ?) zien."

Zo lang echter alle aandacht naar de zwakke periferie gaat, zal de sterkte van de kern onopgemerkt blijven. Op de financiële markten gaat de slinger echter steeds over en weer.

Casteleyn: "Op een bepaald ogenblik zal de kracht van de kern opnieuw de aandacht opeisen. Met dank aan het nieuwe Wirtschaftswunder. Iedere koerszwakte blijft een kans om Europese aandelen te kopen van die bedrijven die kunnen inspelen op de economische groei op wereldvlak. Uiteraard niet toevallig zijn dit vaak Duitse bedrijven zoals Bayer, BMW, Siemens, etc.."

Stefaan Casteleyn (Merit Capital): "Zoals het geval voor de meeste varkens binnen de Europese Unie moeten nu ook Portugal en Spanje naar de slachtbank. De volgende weken dreigt de ultieme krachtmeting. De financiële markten zullen testen of de Europese Unie het ESM (European Stability Mechanism) effectief tot het einde zal verdedigen. Uiteraard zal dit alles breed uitgesmeerd worden in de media en zullen de superlatieven kwistig in het rond vliegen." Terwijl alle ogen gericht blijven op de periferie ligt de kern er wat eenzaam bij. Duitland maakt meer dan 30 % van het BNP van de Eurozone uit en is op z'n eentje heel wat belangrijker dan de PIGS. Casteleyn: "De IFO-index, die het vertrouwen van de Duitse ondernemers peilt, is gestegen tot het hoogste niveau sinds de Duitse hereniging in 1990. De Duitse werkloosheid blijft dalen zodat er nu zelfs openlijk over "full employment" gesproken wordt. De kleinhandelsverkopen stijgen al twee jaar sterker dan verwacht. Staat Duitland alleen ? Niet helemaal, ook in Scandinavië en in mindere mate in de Benelux is de situatie best positief. Zelfs Frankrijk en Italië zijn waarschijnlijk in betere doen dan velen (willen ?) zien." Zo lang echter alle aandacht naar de zwakke periferie gaat, zal de sterkte van de kern onopgemerkt blijven. Op de financiële markten gaat de slinger echter steeds over en weer. Casteleyn: "Op een bepaald ogenblik zal de kracht van de kern opnieuw de aandacht opeisen. Met dank aan het nieuwe Wirtschaftswunder. Iedere koerszwakte blijft een kans om Europese aandelen te kopen van die bedrijven die kunnen inspelen op de economische groei op wereldvlak. Uiteraard niet toevallig zijn dit vaak Duitse bedrijven zoals Bayer, BMW, Siemens, etc.."