Stefaan Casteleyn (Merit Capital): "Het lijkt erg on-Amerikaans om rechtstreeks op de huizenmarkt te gaan ingrijpen maar uiteindelijk was het redden van een aantal financiële instellingen en van autobedrijven zoals General Motors ook zeer sterk tegen de principes van de vrije markt. Belangrijk hierbij is het feit dat de Amerikaanse overheid via Fannie Mae en Freddie Mac, de grootste verleners van hypothecaire leningen, in het bezit is van 285.000 in beslag genomen huizen. In het eerste kwartaal werden door deze instellingen in totaal zo'n 110.000 huizen verkocht. Dit was zo'n 10 % van de totale verkoop van bestaande huizen in het eerste kwartaal."

De overheid heeft dus eigenlijk onrechtstreeks zelf bijgedragen tot de recente daling van de prijzen. Bovendien wordt verwacht dan Fannie en Freddie in de volgende maanden nog enkele honderduizenden in beslag genomen huizen in bezit zal krijgen.

Casteleyn: "Een scenario zou kunnen zijn dat de overheid maatregelen neemt om te voorkomen dat deze huizen op de markt komen en zo het aanbod te beperken. Belangrijk is hierbij dat in november volgend jaar presidentsverkiezingen worden gehouden en als er één zinnetje is dat iedere presidentskandidaat perfect kent, is het wel het volgende: it's the economy, stupid."

Stefaan Casteleyn (Merit Capital): "Het lijkt erg on-Amerikaans om rechtstreeks op de huizenmarkt te gaan ingrijpen maar uiteindelijk was het redden van een aantal financiële instellingen en van autobedrijven zoals General Motors ook zeer sterk tegen de principes van de vrije markt. Belangrijk hierbij is het feit dat de Amerikaanse overheid via Fannie Mae en Freddie Mac, de grootste verleners van hypothecaire leningen, in het bezit is van 285.000 in beslag genomen huizen. In het eerste kwartaal werden door deze instellingen in totaal zo'n 110.000 huizen verkocht. Dit was zo'n 10 % van de totale verkoop van bestaande huizen in het eerste kwartaal." De overheid heeft dus eigenlijk onrechtstreeks zelf bijgedragen tot de recente daling van de prijzen. Bovendien wordt verwacht dan Fannie en Freddie in de volgende maanden nog enkele honderduizenden in beslag genomen huizen in bezit zal krijgen. Casteleyn: "Een scenario zou kunnen zijn dat de overheid maatregelen neemt om te voorkomen dat deze huizen op de markt komen en zo het aanbod te beperken. Belangrijk is hierbij dat in november volgend jaar presidentsverkiezingen worden gehouden en als er één zinnetje is dat iedere presidentskandidaat perfect kent, is het wel het volgende: it's the economy, stupid."