Stefaan Casteleyn (Merit Capital): "Krijgen we nu in 2010 de grote "overheids-default crisis"? Er zijn zeker tekenen aan de wand. De interbancaire rente is sinds enige tijd aan het stijgen wat een indicatie van toegenomen wantrouwen binnen het financiële systeem betekent."

Betreffende de overheidsfinanciën is Spanje het meest gevoelige land. Tijdens de zomer dient Spanje voor meer dan 20 miljard € aan staatsleningen te herfinancieren. Casteleyn: "Of het een crisiszomer wordt zal in niet onbelangrijke mate afhangen van het succes of mislukken van deze Spaanse emissies. De toenemende spread van de rente op Spaanse staatsobligaties t.o.v. de Duitse Bunds is een indicatie dat dit geen wandeling in het park zal zijn."

Op de financiële markten gebeurt echter zelden wat op voorhand aangekondigd wordt. De meeste voorgenoemde crisissen zijn als het ware uit de lucht komen gevallen, enkel aangekondigd door een kleine minderheid. Casteleyn: "Indien we nu toch de grote staatsobligatiecrisis krijgen, zou het één van de eerste keren zijn dat een crisis zo goed aangekondigd zou zijn. Waarom zou de zomercrisis er dan niet komen ? Enerzijds zijn de overheden gestart met het saneren van de overheidsfinanciën. Zelfs in Griekenland zouden de eerste successen hier geboekt zijn. De monetaire autoriteiten zullen hun deel doen. Dit enerzijds door activa (staatsobligaties) op te kopen en anderzijds door de rentevoeten nog voor een zeer lange tijd op de huidige extreem lage niveaus te houden. Als gevolg hiervan zal de euro verder verzwakken t.o.v. de dollar maar vooral tegenover de Aziatische munten waardoor de Europese bedrijven zich beter zullen kunnen positioneren op de internationale markten. "

Het lijkt er dan ook op dat aandelen van Europese bedrijven die een belangrijk gedeelte van hun omzet buiten de Eurozone boeken, wel eens de winnaars van het tweede halfjaar kunnen worden. Casteleyn: "Voorbeelden van bedrijven met een belangrijke omzet buiten de Eurozone die we koopwaardig achten zijn: Sanofi-Aventis (64 % omzet buiten EMU), Fresenius (57 %), Bayer (56 %) en BMW (50 %). De vooruitzichten voor deze aandelen zijn waarschijnlijk veel beter dan wat de huidige beurskoersen verdisconteren."

Stefaan Casteleyn (Merit Capital): "Krijgen we nu in 2010 de grote "overheids-default crisis"? Er zijn zeker tekenen aan de wand. De interbancaire rente is sinds enige tijd aan het stijgen wat een indicatie van toegenomen wantrouwen binnen het financiële systeem betekent." Betreffende de overheidsfinanciën is Spanje het meest gevoelige land. Tijdens de zomer dient Spanje voor meer dan 20 miljard € aan staatsleningen te herfinancieren. Casteleyn: "Of het een crisiszomer wordt zal in niet onbelangrijke mate afhangen van het succes of mislukken van deze Spaanse emissies. De toenemende spread van de rente op Spaanse staatsobligaties t.o.v. de Duitse Bunds is een indicatie dat dit geen wandeling in het park zal zijn." Op de financiële markten gebeurt echter zelden wat op voorhand aangekondigd wordt. De meeste voorgenoemde crisissen zijn als het ware uit de lucht komen gevallen, enkel aangekondigd door een kleine minderheid. Casteleyn: "Indien we nu toch de grote staatsobligatiecrisis krijgen, zou het één van de eerste keren zijn dat een crisis zo goed aangekondigd zou zijn. Waarom zou de zomercrisis er dan niet komen ? Enerzijds zijn de overheden gestart met het saneren van de overheidsfinanciën. Zelfs in Griekenland zouden de eerste successen hier geboekt zijn. De monetaire autoriteiten zullen hun deel doen. Dit enerzijds door activa (staatsobligaties) op te kopen en anderzijds door de rentevoeten nog voor een zeer lange tijd op de huidige extreem lage niveaus te houden. Als gevolg hiervan zal de euro verder verzwakken t.o.v. de dollar maar vooral tegenover de Aziatische munten waardoor de Europese bedrijven zich beter zullen kunnen positioneren op de internationale markten. " Het lijkt er dan ook op dat aandelen van Europese bedrijven die een belangrijk gedeelte van hun omzet buiten de Eurozone boeken, wel eens de winnaars van het tweede halfjaar kunnen worden. Casteleyn: "Voorbeelden van bedrijven met een belangrijke omzet buiten de Eurozone die we koopwaardig achten zijn: Sanofi-Aventis (64 % omzet buiten EMU), Fresenius (57 %), Bayer (56 %) en BMW (50 %). De vooruitzichten voor deze aandelen zijn waarschijnlijk veel beter dan wat de huidige beurskoersen verdisconteren."