1. Economische groei is sterk wereldwijd

Steeds meer indicatoren wijzen op een zeer sterke economische groei voor 2011 ! Zo staat de PMI (index van de aankoopdirecteuren) momenteel op een cijfer van meer dan 60 in zowel de V.S., het V.K., Duitsland als Zweden. Ter herinnering: een cijfer boven de 50 wijst op een positieve economische groei. De PMI loopt zo'n 6 maanden vooruit op de reële economie en voorspelt dus een blijvend sterke groei voor het grootste gedeelte van het jaar.

2. Outperformance van de westerse beurzen t.o.v. de groeilanden

Ondanks de sterke groei in de westerse landen, blijft de groei toch nog sterker in de Emerging Markets. De beurzen van de groeilanden hebben deze groei echter al grotendeels verdisconteerd terwijl de westerse beurzen zich noch aan het aanpassen zijn aan het feit dat de economische groei veel sterker is dan verwacht. De gemiddelde waarderingen van de westerse bedrijven is nog steeds laag in verhouding tot het winstpotentieel. Wij verwachten dan ook een duidelijk verder positieve trend op de Europese en Amerikaanse aandelenmarkten.

3. Grondstoffenprijzen blijven stijgen

De sterke economische groei wereldwijd zorgt voor een aanhoudende vraag naar grondstoffen. De prijs van de ruwe olie is gestegen tot boven 100 USD/vat. De meest opmerkelijke prijsstijgingen doen zich echter voor bij de landbouwproducten. De toenemende welstand in vele ontwikkelingslanden zorgt voor een toenemende vraag naar allerhande voedingsstoffen. Zo is bv. de prijs van ajuinen in India met 80 % gestegen ! De rellen in landen als Egypte zijn overigens gestart vanuit onvrede met de steeds duurdere voedingsprijzen. Niets wijst op dit ogenblik op een trendomkeer op dit gebied. Vanuit beleggingsstandpunt blijven de zogenaamde "zachte grondstoffen" aan te bevelen.

4. Sterke euro vs. Zwakke dollar

Eén van de meer opmerkelijke fenomenen van het nieuwe jaar betreft de stijging van de euro. De berichten over de dood van de euro zijn minstens voorbarig gebleken. Het pessimisme over de euro was eind vorig jaar zo hoog opgelopen, dat quasi alle internationale investeerders zwaar ondergeïnvesteerd waren in euro. Nu blijkt, in niet geringe mate als gevolg van de erg sterke economische groei in Duitsland dat de vraag naar euro's in de wereld opnieuw aan het toenemen is. Vele internationale investeerders moeten dan ook hun short posities omkeren en opnieuw euro kopen.

De sterke stijging van de euro t.o.v. de dollar is echter niet alleen een gevolg van de sterkte van de euro doch ook specifiek van de zwakte van de dollar. Zo is de dollar sinds het begin van het jaar niet alleen met 6,7 % gedaald t.o.v. de euro maar ook met 4,2 % ten opzichte van de Zwitserse frank, met 3,4 % t.o.v. het Britse pond, met 2,3 % ten opzichte van de Japanse Yen en met bv. 7,7 % t.o.v. de Zweedse kroon.

1. Economische groei is sterk wereldwijd Steeds meer indicatoren wijzen op een zeer sterke economische groei voor 2011 ! Zo staat de PMI (index van de aankoopdirecteuren) momenteel op een cijfer van meer dan 60 in zowel de V.S., het V.K., Duitsland als Zweden. Ter herinnering: een cijfer boven de 50 wijst op een positieve economische groei. De PMI loopt zo'n 6 maanden vooruit op de reële economie en voorspelt dus een blijvend sterke groei voor het grootste gedeelte van het jaar. 2. Outperformance van de westerse beurzen t.o.v. de groeilanden Ondanks de sterke groei in de westerse landen, blijft de groei toch nog sterker in de Emerging Markets. De beurzen van de groeilanden hebben deze groei echter al grotendeels verdisconteerd terwijl de westerse beurzen zich noch aan het aanpassen zijn aan het feit dat de economische groei veel sterker is dan verwacht. De gemiddelde waarderingen van de westerse bedrijven is nog steeds laag in verhouding tot het winstpotentieel. Wij verwachten dan ook een duidelijk verder positieve trend op de Europese en Amerikaanse aandelenmarkten. 3. Grondstoffenprijzen blijven stijgen De sterke economische groei wereldwijd zorgt voor een aanhoudende vraag naar grondstoffen. De prijs van de ruwe olie is gestegen tot boven 100 USD/vat. De meest opmerkelijke prijsstijgingen doen zich echter voor bij de landbouwproducten. De toenemende welstand in vele ontwikkelingslanden zorgt voor een toenemende vraag naar allerhande voedingsstoffen. Zo is bv. de prijs van ajuinen in India met 80 % gestegen ! De rellen in landen als Egypte zijn overigens gestart vanuit onvrede met de steeds duurdere voedingsprijzen. Niets wijst op dit ogenblik op een trendomkeer op dit gebied. Vanuit beleggingsstandpunt blijven de zogenaamde "zachte grondstoffen" aan te bevelen. 4. Sterke euro vs. Zwakke dollar Eén van de meer opmerkelijke fenomenen van het nieuwe jaar betreft de stijging van de euro. De berichten over de dood van de euro zijn minstens voorbarig gebleken. Het pessimisme over de euro was eind vorig jaar zo hoog opgelopen, dat quasi alle internationale investeerders zwaar ondergeïnvesteerd waren in euro. Nu blijkt, in niet geringe mate als gevolg van de erg sterke economische groei in Duitsland dat de vraag naar euro's in de wereld opnieuw aan het toenemen is. Vele internationale investeerders moeten dan ook hun short posities omkeren en opnieuw euro kopen. De sterke stijging van de euro t.o.v. de dollar is echter niet alleen een gevolg van de sterkte van de euro doch ook specifiek van de zwakte van de dollar. Zo is de dollar sinds het begin van het jaar niet alleen met 6,7 % gedaald t.o.v. de euro maar ook met 4,2 % ten opzichte van de Zwitserse frank, met 3,4 % t.o.v. het Britse pond, met 2,3 % ten opzichte van de Japanse Yen en met bv. 7,7 % t.o.v. de Zweedse kroon.