Steenkoolvoorraden lopen op in China, scheepvaarttarieven onder druk

De steenkoolvoorraden in China hopen zich op, de grootste consument van steenkool slaagt er niet meer in om de aangevoerde voorraden op te gebruiken. Vooral aan de elektriciteitscentrales liggen enorme hopen steenkool op verwerking te verwachten.

Volgens de China Coal Transport & Distribution Association ligt momenteel in de havens 91 miljoen ton steenkool te wachten op transport naar de centrales.

Die draaien op 90% van hun capaciteit, zo bereikte het onafhankelijke researchbureau SteelHome. De voorraden dreigen bovendien nog verder op te lopen.

Panamax tarieven kunnen bijna halveren

Steve Rodley, managing director bij Global Maritime Investments Ltd., vreest dat de tarieven voor vervoer overzee fors onder druk kunnen komen te staan.

Hij sluit niet uit dat de Panamax tarieven dit kwartaal bijna kunnen halveren tot ongeveer 5000 dollar per dag.

Dat is 48% minder dan de huidige niveaus. Jeffrey Landsberg, in New York managing director bij Commodore Research & Consulting, kan alleen maar bevestigen dat de vraag naar steenkool vanuit China momenteel erg zwak is. Landsberg sluit niet uit dat de Panamax-markt nog geruime tijd onder druk kan blijven staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content